Të paktën një anëtar i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës së SHBA-së (CIA) ishte në mesin e këshilltarëve të qeverisë ruse në fillim të viteve 1990, tha presidenti rus Vladimir Putin.

“Unë besoj se të paktën një agjent i CIA-s ishte padyshim midis atyre këshilltarëve, megjithëse sipas ligjit të vendit të tij ai nuk lejohej të angazhohej në çështje tregtare,” tha Putin në një intervistë me një dokumentar të titulluar “Rusia: Historia e saj e fundit”. të shtunën në kanalin televiziv Rusia 1, raporton TASS.

Sipas tij, kjo përfundimisht rezultoi në një gjyq në SHBA, i cili tregoi se njeriu ishte anëtar i CIA-s.

Më herët, Presidenti i Rusisë tregoi se cilat metoda u përpoqën të përdornin vendet e tjera për të ndikuar në Rusi në mesin e viteve 1990, duke theksuar se ai i ndaloi ato veprime në fillim të viteve 2000.

“Shikoni, në mesin e viteve 1990 dhe në fillim të viteve 2000, si këshilltarë, zyrtarët e qeverisë ruse ishin, siç doli, zyrtarë të CIA-s,” tha Putin të enjten në një seancë të Këshillit për Zhvillimin e Shoqërisë Civile dhe të Drejtat e Njeriut.

Ndërhyrja në punët e brendshme të Rusisë

Ai pohoi se më vonë janë gjykuar në SHBA për shkelje të ligjit amerikan, Konkretisht pjesëmarrje në privatizim, si oficerë të CIA-s, ndërsa punonin për Rusinë.

Sipas tij, ky ishte vetëm një nga shembujt e përpjekjeve për të ndërhyrë në punët e Rusisë.

“Në fakt, kishte shumë të tjera. Në objektet tona ushtarake bërthamore kishte ekspertë amerikanë që vinin për të punuar çdo ditë, nga mëngjesi në mbrëmje, dhe flamuri amerikan ishte në tryezë. Ata jetonin dhe punonin atje. Ata nuk kishin nevojë për instrumente të ndjeshme për të hyrë në jetën tonë politike, sepse ata kontrollonin gjithçka gjithsesi,” tha Putin.

Ai theksoi se situata kishte ndryshuar dhe se ato ishin “pastruar” në fillim të viteve 2000, dhe se Rusia ishte bërë ndryshe dhe më e pavarur, si dhe se aftësitë e forcave të armatosura po rriteshin dhe tha se ajo filloi të ndryshim.”

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png