Nëse marrëveshja për ushqimin e Detit të Zi ndërpritet, Rusia do të sigurojë grurë falas për vendet në nevojë, tha Vladimir Putin gjatë një konference për marrëdhëniet e vendit të tij me Afrikën.

“Nëse vendosim të mos e rinovojmë këtë marrëveshje pas 60 ditësh, atëherë jemi të gatshëm të dërgojmë një vëllim falas të grurit në vendet në Afrikë që kanë nevojë të veçantë”, tha presidenti rus.

Ai gjithashtu kujtoi se Moska ra dakord të zgjasë marrëveshjen, bazuar në nevojat e vendeve afrikane. Marrëveshjet e arritura në Stamboll përfshijnë furnizimin me ushqim ukrainas nëpërmjet Detit të Zi dhe zhbllokimin e eksporteve ruse bujqësore dhe plehrave.

Më herët sot, Ministria e Jashtme ruse kishte kushtëzuar vazhdimin e marrëveshjes me Moskën, në veçanti, “rilidhjen” e Rosselkhozbank me sistemin ndërkombëtar të pagesave Swift, “heqjen e kufizimeve në sigurimin detar dhe risigurimin” ose “çlirimin e të dhënave dhe llogarive të aseteve të huaja të Kompanitë ruse që lidhen me prodhimin dhe transportin e ushqimit dhe plehrave.”

“Pa përparim në përmbushjen e këtyre kërkesave (…) pjesëmarrja jonë në (marrëveshje) do të pezullohet,” paralajmëroi ministria ruse.

Ashtu siç është, “marrëveshja vijon të zbatohet edhe për dy muajt e ardhshëm brenda parametrave ekzistues, pa asnjë ndryshim në portet përkatëse”, sqaron Ministria e Jashtme në fund të njoftimit të saj.
Burimi: Lapsi.al

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re