Mysafirët, të paktën ata më të rëndësishmit, nuk e trajtojnë NATO-n si festë që ata të sjellin ëmbëlsira, por si një pacient që mund të shoqërohet në shtratin e saj, sipas Euractiv, duke përshkruar të tillë situatën përpara ditëlindjes së 70-të të Aleancës.

Nga njëra anë, disa drejtues të vendeve anëtare të Aleancës i japin asaj jo një diagnozë të saktë, dhe nga ana tjetër, ata i imponojnë një dietë që do ta bënte më të fortë brenda dy viteve.

Prognoza më e keqe erdhi nga presidenti Emmanuel Macron, i cili deklaroi se NATO është “në një gjendje ‘vdekjeje klinike’ për shkak të mungesës së koordinimit strategjik midis aleatëve evropianë, nga njëra anë, dhe SHBA dhe Turqisë, nga ana tjetër”.

Për shkak të kësaj, dhe për shkak të vetos së tij për fillimin e pranimit të Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë në Bashkimin Evropian, kancelarja gjermane Angela Merkel i “fërkoi hundën Macronit” – shkruan Euroactiv

“Unë e kuptoj dëshirën tuaj për të prishur politikën, por tashmë jam lodhur për të ngjitur copa të thyera. Sa herë me duhet që të ngjis ‘gota të thyera’ në mënyrë që ata të mund të pijmë çaj së bashku”, tha Merkel.

Macron gjithashtu tha se ai nuk mund të vinte në Londër për të festuar, e duke kontestuar angazhimin turk dhe amerikan në Siri, morri si përgjigje nga presidenti Erdogan, deklarimin e hithët që Macron “të kontrollojë më parë trurin e tij”.

Kriza transferua në NATO, në fillim të mandatit të tij, nga Presidenti i SHBA Donald Trump.

Këtë vit, në një seancë të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, ai njoftoi se po shkurtonte shpenzimet e SHBA-së për NATO-n, e njëherësh rriti shpenzimet e përgjithshme për mbrojtjen e SHBA.

Në fushatën e tij, ai vazhdimisht vlerësoi se SHBA duhet të tërhiqej nga Aleanca, por mbështeti publikisht NATO-n, duke qortuar anëtarët e tjerë për shpenzime të pakta në Aleancë.

Brukseli thotë se Uashingtoni paguan vetëm pak më shumë në vit sesa Berlini.

Ndërkohë, Neni 5 i Traktatit të Atlantikut të Veriut, i cili detyron anëtarët të ndihmojnë ushtarakisht anëtarin e rrezikuar, nuk është aktivizuar kurrë në 70 vitet e kaluara, përveç një herë zyrtarisht, pas sulmeve të 11 shtatorit 200, kujton Euractiv.