Skip to content

Qumështi i lopës apo i dhisë, cili është më i mirë për fëmijën tuaj?

  • 05/01/2018

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Grua, nënë e dy fëmijëve, një ish-reportere e lajmeve të stacionit të CBS dhe prezantuese televizive në mëngjes, ndërsa tani pronare e ‘HealthierHannah’, Hannah Crews tregon për përfitimet shëndetësore që i sjell qumështi i lopës dhe ai i dhisë te fëmija juaj.
“Unë ushqeja vajzën time për 14 muaj. Dhe në mes të muajve 10-14 unë e ushqeja vetëm me qumësht gjiri atë. Bashkëshorti im dhe unë ishim jashtëzakonisht të lumtur që unë kam qenë në gjendje ta bëj këtë me të për atë kohë.
Ajo erdhi në pikën ku kemi rënë dakord se ishte koha për të filluar ndryshimin e ushqyerjes së saj. Megjithatë, unë kam qenë e kujdesshme në lidhje me kalimin midis qumështit të gjirit dhe qumështit të lopës.
Pse? Sepse nga ajo që kisha lexuar për qumështin e lopës dhe atë që kisha mësuar në udhëtimin tim drejt një jetese të shëndetshme, qumështi i lopës nuk është zgjidhja më e mirë për të vegjlit. Dhe nëse nuk është organike – edhe më keq.
Arsyet pse nuk zgjodhëm qumështin e lopës
– Qumështi i lopës është shumë vështirë të tretet nga fëmijët.
– Përmban sasi të larta të proteinave dhe mineraleve. Kjo mund të shkaktojë stres në veshkat e tyre të vogla dhe mund të kontribuojë edhe në sëmundjet në trupat e tyre më vonë.
– Qumështit të lopës i mungon sasia e duhur e hekurit, vitamina C dhe  vlerat e mira ushqyese të cilat u duhen fëmijëve gjatë fazave të hershme të zhvillimit të tyre.
– Shkakton irritim në stomak, e në veçanti te fëmijët të cilët nuk kanë tolerancë ndaj laktozës.
– Qumështi i lopës nuk përmban gjithmonë yndyra të shëndetshme për fëmijët, të cilat u nevojiten atyre për t’u zhvilluar dhe për t’u rritur. Kur ky qumësht nuk është organik, ai mund të përmbaj aditivë dhe përbërës tjerë të dëmshëm për të vegjlit.
Arsyet pse zgjodhëm qumështin e dhisë
– Qumështi i dhisë tretet më lehtë nga fëmijët
– Përmban më pak proteina alergjike sesa qumështi i lopës.
– Qumështi i dhisë përmban sasi më të larta të mineraleve, vitaminës A dhe Vitaminës C se sa qumështi i lopës, shkruan gazeta shneta. – Ka një përbërje më të mirë të proteinave sesa qumështi i lopës, duke e bërë më të lehtë tek stomaku i foshnjës.
– Qumështi i dhisë është më i lartë në kalcium dhe magnez dhe më i ulët në kolesterol sesa qumështi i lopës. Mundësitë e qumështit të dhisë janë gjithmonë më të mira, si dhe marrja e qumështit të dhisë nga një fermë që ushqen me bari dhitë dhe nuk përdor antibiotikë ose hormone në tufën e tyre.
Çdo mjek do t’iu tregojë se ju duhet të shmangni dhënien e çdo qumështi tjetër (jashtë qumështit të gjirit) para 12 muajsh.
Sidoqoftë, kur të vijë koha të filloni të largoni fëmijën tuaj dhe të zëvendësoni opsionet e tyre të qumështit me diçka tjetër si një foshnje, qumështi i dhisë organik ose i bazuar në fermë është një mundësi e mirë për t’u marrë parasysh.”

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë