Edi Rama gjatë konferencës për mediat në Egjipt:

“Ju mirëpritë shumë emigrantë shqiptarë, shpresoj që kjo vizitë të forcojë marrëdhëniet tona. Nuk duhet harruar që për shumë dekada sdidomos për në shekullin e 19 që ofronte kultivimi i pambukut ndërthuyrur me një strateg Muhammad Ali. Ai i hapi dyer e moderanitetit të këtij vendi, ndjekës i islamit të mirëfilltë.
Kjo është një nder dhe e marr me krenari të gjendem këtu dhe të flas për këtë rënjë të miqësisë së gjatë , nuk dua të flas për të shkuarën që muhamed ali përhapi me egjiptrianët dop të thoja pak fjalë për pjesën tjetër që për shkak të figruës së tij që sihte shumë impunuese kanë mbetur në hije të rrethuar nga shqiptarë, muahamed ali nuk u kufizua nga këta shqiptarë por i kështoi një rrugë të tërë.

Egjiprti vendi juaj mikpriti shumë shqiptarë, em9igran nga shkodra që është veriperëndimi ynë, pa harruar Korcën dhe bëri me të njëjtën mendjehapësi, francezët italianët hebrenjt edhe të tj. Më duhet të sjell në mend shëiptqr mysliman dhe krishterë ishin tregtarë aministrator apo doktorë. Më lejoni që të kujtoj këtu shembullin interesant të një shqiptari9 i cili ishte personalitet, doktor mihal turluli ishte mjeku personal i familjes hetivare dhe pas humë përpjekjesh shpërtoi jetën. Nuk ka dyshim që ky njeri nga korca do të jepte edhe jetën për këtë dhunti të shkëlqyer. Ka kaq shumë dëshmi të kësaj lidhje. SHpresoj që kjo vizitë të forcojë marrëdhëniet tona

/faxweb