Vaksina e zhvilluar nga AstraZeneca dhe Universiteti i Oxfordit siguroi mbrojtje të fortë kundër COVID në një provë të madhe klinike në Shtetet e Bashkuara, duke ofruar mbrojtje të plotë kundër rezultateve më të këqija të sëmundjes dhe nuk shkaktoi efekte anësore serioze, tregojnë të dhënat e lëshuara sot.

Gjetjet, të lëshuara në një deklaratë nga AstraZeneca, mund të ndihmojnë në rritjen e besimit global ndaj kësaj vaksine. Por të dhënat e reja mund të mos bëjnë shumë ndryshim në Shtetet e Bashkuara, ku vaksina ende nuk është aprovuar dhe mund të mos jetë e nevojshme.

Nëse AstraZeneca merr miratim për përdorim emergjent në SHBA bazuar në rezultatet e reja, vaksina nuk ka gjasa të bëhet e disponueshme deri në maj, kur zyrtarët federalë parashikojnë që tre prodhues të tjerë të autorizuar të vaksinave do të prodhojnë doza të mjaftueshme për të gjithë të rriturit në shtet.

Njoftimi vjen në një kohë shumë të vështirë për AstraZeneca. Më shumë se një duzinë vende ndaluan shkurtimisht vaksinimet këtë muaj për shkak të shqetësimeve në lidhje me efektet e mundshme anësore të rralla.

Shumica e vendeve do të rifillojnë përdorimin e vaksinës pasi rregullatori i barnave të Bashkimit Evropian tha të enjten se një rishikim kishte përcaktuar që vaksina ishte e sigurt.

AstraZeneca tha të hënën se do të vazhdojë të analizojë të dhënat e reja dhe të përgatitet për të aplikuar për aprovim urgjent nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA. Vaksina është aprovuar tashmë në më shumë se 70 vende, por miratimi nga rregullatorët amerikanë do të ishte një nxitje e madhe për kompaninë.

Amerikanët deklaruan se AstraZeneca është 79 përqind e efektshme në parandalimin e infeksioneve simptomatike. Vaksina ka qenë veçanërisht e mirë në parandalimin e sëmundjeve të rënda, me 100 për qind efektivitet në këtë drejtim.

Efikasiteti i tij i përgjithshëm ishte më i madh se ai i vërejtur në provat e mëparshme klinike të vaksinës, pavarësisht se përdorej sipas një orari dozimi që mund të mos jetë optimal.

Kontrolli nuk tregoi efekte anësore serioze. Rregullatorët kanë zbuluar se vaksina nuk rrit rrezikun e përgjithshëm të mpiksjes së gjakut, por thanë se ato nuk mund të përjashtojnë një lidhje midis vaksinës dhe një ndërlikimi të rrallë që çon në gjakderdhje në tru.