Një raport paraprak nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) mbi origjinën e koronavirusit do të rekomandojë një kërkim më të gjerë për kontaktet e pacientit të parë të njohur COVID-19 në Wuhan, Kinë, si dhe një zinxhir furnizimi për një duzinë tregtarësh të tregjeve të detit në Huanan të cilët besohet se kanë luajtur një rol në zgjerimin e hershëm të COVID-19 në fund të 2019.

Siç thanë hetuesit e njohur me draft-raportin për CNN, shkencëtarëve kinezë iu deshën shumë muaj për të bërë punën fillestare hetimore mbi origjinën e virusit.

Hetuesit thanë se ata e konsideruan të habitshme dhe të pabesueshme që shkencëtarët kinezë nuk e kishin bërë tashmë punën.

Rekomandimet e komisionit do të adresojnë, ndër të tjera, dy linja kryesore të hetimit, thanë hetuesit, të njohur me draftin e raportit.

Së pari do të kërkojë punë të mëtejshme në historinë e kontaktit të një pacienti nga Wuhan i cili u sëmur më 8 dhjetor 2019, rasti i parë i raportuar nga shkencëtarët kinezë dhe një panel i OBSH-së që kishte kontraktuar COVID-19.

Identiteti i pacientit nuk është bërë publik, por, sipas hetuesve të OBSH-së, ai është një punonjës zyre në të 40-at e tij, i cili nuk ka udhëtuar në destinacione ekzotike ose nuk ka pasur histori të kontakteve dhe ka jetuar me gruan dhe fëmijën e tij.

Në një raport paraprak, që do të paraqitet javën e ardhshme, komiteti i OBSH do të rekomandojë gjithashtu një hetim të menjëhershëm në zinxhirin e furnizimit të tregut të prodhimeve të detit në Huanan, thanë hetuesit e njohur me draft-raportin.

Shefi i misionit të OBSH-së Peter Ben Embarek nuk pranoi të komentonte mbi detajet e çdo kërkimi të mëtejshëm ose testimit të kontakteve të nevojshme.

Ai tha se duheshin hulumtime të mëtejshme.

Shkencëtarë të tjerë kanë shprehur habi dhe madje mosbesim nga fakti se Kina me sa duket nuk ka kryer tashmë hetime të mëtejshme, si historitë e kontaktit të pacientit të parë ashtu edhe zinxhirin e furnizimit të tregut në Huanan, të kërkuar nga OBSH.