Organizata ndërkombëtare joqeveritare Human Rights Watch (HRW), me seli në New York, publikoi Raportin Botëror për vitin 2023, në të cilin vuri në dukje shkeljen e të drejtave të njeriut në mbarë botën, me theks të veçantë në Rusi, Ukrainë, Kina, Afganistani, Irani dhe Etiopia.

“Në vitin e kaluar, ka pasur një sërë situatash krize në lidhje me të drejtat e njeriut në mbarë botën, nga Ukraina, përmes Kinës, në Afganistan”, tha Tirana Hassan, ushtruese e detyrës së kreut të organizatës, si pjesë e raportit të HRW.

Siç theksoi ajo, pas pushtimit rus të Ukrainës në fund të shkurtit të vitit të kaluar, komuniteti global është i ngarkuar për “shpalosjen e asaj që e quan ‘arsenalin e plotë’ të sistemit të të drejtave të njeriut”, dhe kjo përfshin hetimin e Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC).

“Ne kemi parë përgjigje të menjëhershme nga komuniteti ndërkombëtar për të mobilizuar rreth mbështetjes kryesore për të drejtat e njeriut, duke përfshirë krijimin e mekanizmave ndërkombëtarë të drejtësisë, mbledhjen e provave për krimet e luftës,” tha Tirana Hassan.

Në qytete të tilla si Bucha dhe Izjum, ka prova të përhapura që ushtarët okupues rusë torturuan, përdhunuan dhe ekzekutuan civilë.

Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut ka dokumentuar disa qindra vrasje të civilëve, të cilat besohet të jenë një pjesë e vogël e numrit të përgjithshëm, raporton Tanjug, duke cituar Zërin e Amerikës (VoA).

“Tortura e një milion muslimanëve në Xinjiang”

Raporti vuri në dukje gjithashtu shkeljet e të drejtave të njeriut nga Kina, duke përfshirë, pretendohet, burgosjen masive, torturën dhe punën e detyruar të rreth një milion muslimanëve në rajonin e Xinjiang, të cilët i nënshtrohen torturës, indoktrinimit politik dhe punës së detyruar.

OKB-ja ka gjetur se shkeljet në Xinjiang mund të përbëjnë krime kundër njerëzimit, duke i bërë jehonë gjetjeve të HRW dhe grupeve të tjera të të drejtave të njeriut.

Pekini hodhi poshtë akuzat e HRW.

Organizata tregon edhe situatën në Iran, ku protestat e shkaktuara nga vdekja e një vajze me origjinë kurde, Mahsa Amini, pasi u ndalua nga policia për moral, u kthyen në demonstrata të përgjithshme antiqeveritare, duke shtuar se të paktën katër demonstruesit u ekzekutuan, gjë që duhet të shkaktojë një “përgjigje globale”.

“Një brez i ri protestuesish anembanë vendit pasqyron zhgënjimet e gjeneratave të kaluara: njerëz të lodhur duke jetuar pa të drejta elementare dhe duke u qeverisur nga ata që shpërfillin pamëshirshëm mirëqenien e popullit të tyre,” thuhet në raport. /tesheshi.com/

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png