Cila është saktësisht fotografia shëndetësore e Donald Trump? Informacioni kontradiktor dhe jo i plotë nga zyrtarët në lidhje me infektimin e tij me virusin koronar konfirmon se shëndeti i presidentëve amerikanë është një sekret i ruajtur mirë.

Analistët gjithashtu thonë se Trump përdori me mençuri mjete dixhitale për të menaxhuar raportimin mbi krizën e parë personale të shëndetit në mandatin e tij.

Matthew Algeo, autor i disa librave mbi gënjeshtrat e liderëve amerikanë, thotë se presidentët nuk janë të detyruar të flasin për shëndetin e tyre, kështu që nuk është për t’u habitur që ata nuk e bëjnë.

Zgjedhjet janë brenda disa javësh, kështu që nuk është koha që Trump të duket sikur nuk është “plotësisht i aftë”, thonë analistët.

“Presidentët nuk duan të duken të dobët, asnjë politikan nuk dëshiron të duket i dobët. Ata do të bëjnë gjithçka për ta shmangur atë,” tha Algeo.

Një histori e mbushur me gënjeshtra

Mjeku personal i presidentit është zakonisht një ushtar. Dr. Sean Conley, ai është një oficer i marinës. Rose McDermott, një analist në Universitetin Brown, thotë se është një konflikt interesi.

“Sean Conley është mjeku i presidentit dhe presidenti është komandanti i tij i përgjithshëm”, tha McDermott.

Nëse presidenti nuk i pëlqen ato që thotë Conley për të, ai mund ta pushojë nga puna. Kjo madje mund t’i heqë pensionin, thotë McDermott.

Historia e presidentëve amerikanë është e mbushur me gënjeshtra për shëndetin e tyre.

Woodrow Wilson pësoi një goditje të rëndë në vjeshtën e vitit 1919 që e paralizoi pjesërisht, por kjo nuk u zbulua deri në shkurt 1920.

Dwight Eisenhower lehtësoi ashpërsinë e sulmit të tij në zemër në 1955, ndërsa John F. Kennedy kurrë nuk foli për sëmundjen e tij Addison.

Vrasja e Kennedy në 1963 çoi në ndryshimin e Amendamentit të 25-të të Kushtetutës së SHBA katër vjet më vonë, nën të cilin zv.presidenti merr udhëheqjen nëse presidenti vdes ose është i paaftë.

Trump kupton shpejtësinë e ciklit modern të lajmeve

Megjithatë, përveç kur ka një dëmtim të qartë dhe serioz, të tillë si kur Ronald Reagan u qëllua për vdekje në 1981 dhe fuqitë e tij u transferuan përkohësisht te zv.presidenti i atëhershëm George W. Bush, rrethanat në të cilat Kongresi mund ta deklarojë presidentin të paaftë nuk janë përcaktuar qartë, tha Algeo.

Interesi i shtuar i medias dhe përdorimi i gjerë i mediave sociale nuk kanë rritur transparencën, thonë analistët, pavarësisht se presidentët nuk ishin më në gjendje t’i fshiheshin publikut pasi Wilson arriti për katër muaj.

Sidomos pasi Trump, i cili ndërkohë është kthyer nga një yll i reality televiziv në një “cicërimë”, di të vendosë veten në qendër të vëmendjes, beson Emerson Brooking nga Këshilli Atlantik.

Trump ka mbajtur media në këmbë që nga e premtja e kaluar dhe të dielën lëshoi ​​një video të hartuar me kujdes duke aluduar në disfatën e virusit korona.

Kulmi ishte kthimi i tij në Shtëpinë e Bardhë të hënën, të cilën Brooking e përshkruan si “kinematike”.

“Trump intuitivisht kupton shpejtësinë e ciklit modern të lajmeve,” tha Brooking.

“Nëse media diskuton ose kritikon përmbajtjen e fundit të Trump, ata nuk do të bëjnë pyetje të tjera në lidhje me COVID 19 ose ndryshimin e 25-të,” shtoi ai.

Thirrje për krijimin e një komisioni të pavarur

Disa ekspertë bëjnë thirrje për krijimin e një komisioni të mjekëve të pavarur për të mbikëqyrur shëndetin e presidentit për shkak të mungesës së transparencës.

Trump është presidenti më i vjetër amerikan në moshën 74 vjeç, dhe rivali i tij demokrat Joe Biden është 77 vjeç.

Thirrjet për mbikëqyrje të pavarur shëndetësore të liderëve politikë deri më tani nuk kanë dhënë fryte në Shtetet e Bashkuara, as në vendet e tjera perëndimore.

Gjendja shëndetësore e presidentit të një vendi nuk është tabu vetëm në SHBA, vë në dukje McDermott.

Regjimet autoritare janë shembuj të qartë, por qytetarët kryesisht u lihen spekulimeve edhe në vendet demokratike.

Kancelarja gjermane Angela Merkel nuk donte të jepte detaje rreth dridhjes së saj në publik në 2019.

“Unë nuk kam parë që dikush të vendosë një model dhe të dalë një herë në vit me botimin e të dhënave mjekësore në mënyrën se si shumë udhëheqës në SHBA botojnë të dhënat e tyre të taksave”, tha McDermott.