Përdoruesit e mediave sociale kritikuan ushtrinë izraelite për një postim në Twitter, ku lavdërohen dy ushtare për prerjen e flokëve të tyre për pacientët me kancer.

Ushtria izraelite tha se ata dhuruan flokë për paruke, duke e përshkruar atë si një “veprim të bukur mirësjelljeje”.

Sidoqoftë, reagimet në rrjete qenë plot ironi, duke kujtuar se ushtria izraelite refuzon rregullisht lejet e udhëtimit për trajtim për mijëra pacientë me kancer nga Rripi i Gaza-s.

“Asgjë nuk e përshkruan mirësinë më mirë sesa të detyrosh pacientët të vdesin në një burg të hapur në Gaza”, shkroi Remi Kenazi, një poet palestinezo-amerikan në New York.

Rripi i Gaza-s ka qenë nën bllokadën izraelito-egjiptiane për më shumë se dhjetë vjet, dhe liria e lëvizjes së dy milion njerëzve është e kufizuar.

Palestinezët e Gaza-s mund të dalin nga bllokada duke përdorur kalimin Rafah në kufirin jugor, i cili kontrollohet nga Egjipti, ose vendkalimin Beit Hanoun në veri, të kontrolluar nga Izraeli. Sidoqoftë, ata mund ta bëjnë këtë vetëm pasi të kenë marrë një leje të veçantë të lëshuar nga ushtria izraelite, e cila është shumë e vështirë për t’u marrë.

Sarah Leah Whitson, drejtoreshë e Human Rights Watch për Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, u bëri thirrje ushtarëve t’u drejtohen eprorëve të tyre që të lejojnë pacientët në Gaza të marrin trajtim.

“Ata dhe aq shumë palestinezë kanë nevojë urgjente për kujdes mjekësor, por Izraeli i ka bllokuar ata”, shkroi ajo në Twitter.

Të tjerët e përshkruanin njoftimin nga ushtria izraelite si “të sëmurë”.

“Pacientët palestinezë me kancer vdesin sepse Izraeli u mohon atyre lejet e udhëtimit për trajtim. Kjo hipokrizi është duke u sëmurë”, ka shkruar Zaina Arekat.

Hamza Alkinani, një aktivist politik, dënoi gjithashtu Izraelin për standarde të dyfishta: “A mund ta imagjinoni që vetëm në vitin 2017, 57 pacientë nga onkologjiku vdiqën në Gaza sepse mjekët nuk ishin të licencuar për trajtim? Kjo është hipokrizi(vetëlavdërimi iztaelit)”, shkroi ai.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), kërkesat për trajtim të 39 përqind të pacientëve në Gaza në 2018-ën, u refuzuan.

“Kapaciteti i spitaleve të Gaza-s për të ofruar diagnoza dhe trajtim adekuat për pacientët me kancer është mjaft i kufizuar për shkak të mangësive kronike në ilaçe dhe pajisje mjekësore,” tha WHO në një raport muaj më parë.

 

Ministria Palestineze e Shëndetësisë tha në shkurt se numri i pacientëve me kancer në Rripin e Gaza-s ishte rritur në 8,515, përfshirë 608 fëmijë. Shumica e rasteve diagnostikohen në një fazë të mëvonshme, duke çuar në vështirësi në opsionet e trajtimit.