Roja i shtëpisë për të moshuarit “Grabovac” në Risan, Vladimir Zderiç, mori dozën e parë të vaksinës kundër virusit Corona dhe ai është personi i parë në Malin e Zi që vaksinohet.

Siç u njoftua nga Instituti i Shëndetit Publik, ekipet e atij institucioni dhe Qendra Shëndetësore Kotor, më pas u dhanë dozën e parë të vaksinës mjekëve të shtëpisë, Nikola Popoviç dhe Damir Adroviç.

“Faza më e rëndësishme në luftën kundër pandemisë është duke u zhvilluar,” tha Instituti në Twitter, raporton Beta.

2.000 qytetarët e parë do të marrin vaksinën Sputnik V, e cila iu dhurua Malit të Zi nga Serbia.

2,000 dozat e para mbërritën dy ditë më parë dhe 2,000 rivaksinat pritet të mbërrijnë në ditët në vijim.

Vaksinimi duhet të vazhdojë kur të mbërrijnë vaksinat Cinopharm, të cilat janë dhuruar nga Kina.

Katër pika vaksinimi

Sipas Ministres së Shëndetësisë të Malit të Zi, Jelena Bojoviç, 30,000 doza të asaj vaksine duhet të mbërrijnë në fund të shkurtit.

Sipas vlerësimeve, Mali i Zi ka nevojë për të paktën 248,000 doza të vaksinës, siç kërkohet përmes programit COVAX, në mënyrë që të vaksinohen 20 përqind e popullsisë në dy doza.

Ajo tha se do të ketë katër pika vaksinimi në Podgoricë dhe nga një në Golubovci dhe Zeta.

Vaksinimi kundër koronavirusit në Malin e Zi do të kryhet nga ekipe mjekësh të zgjedhur dhe segmentet më të prekshme të popullsisë do të jenë të parët që do të marrin vaksinën, sipas Planit zyrtar të Vaksinimit.

Kështu, një tjetër vend “nën sqetullat” e Perëndimit shkon drejt vaksinës ruse dhe asaj kineze. Pos kësaj, merr vaksinat e para nga Serbia, me të cilën prej vitesh në fërkime të forta politike.

Por së fundi, në Mal të Zi ka një ndryshim kahjesh qeverisjeje, ku forcat pro-përendimore humbën pushtetin duke jua lënë atë forcave me frymë proserbe.

Siduket, kjo po reflektohet dhe te lloji i vaksinave që po merr.