Ministri i Brendshëm, Taulant Balla ka zhvilluar një takim në Ambasadën shqiptare në Romë me përfaqësues të komunitetit shqiptar në rajonin e Lacios, ku është diskutuar për procesin e regjistrimit të adresave të shqiptarëve jashtë vendit.

Gjatë këtij takimi, Balla theksoi rëndësinë që ka procesi i regjistrimit, ndërsa shpjegoi se synimi i nismës është për të krijuar një regjistër, të të gjithë shqiptarëve që jetojnë jashtë territorit, për të ditur vendodhjen e tyre.

Sipas ministrit, regjistrimi do të garantojë edhe të drejtën e votës për ata që jetojnë jashtë.

“Shumë vende, votën e shqiptarëve që jetojnë jashtë territorit e kanë të organizuar përmes metodës tradicionale, atë të vajtjes në konsullatë apo ambasadë, për ne shqiptarët është e pa mundur sepse numri ynë i ambasadave apo konsullatave shumë më i vogël, krahasuar me përhapjen e gjithë vëllezërve e motrave tanë në gjithë globin jo vetëm këtu në Itali. Prandaj kemi organizuar si qeveri, një proces shumë të thjeshtë, është ndër më të thjeshtët sepse unë kam parë dhe modelet e shumë vendeve të tjera, tek portali e-Albania, i cili është një shërbim online, tepër i mirë dhe një pjesë e madhe e vëllezërve e motrave tanë e aksesojnë për nevoja të tjera, për të marrë një çertifikatë apo për të bërë një pagesë të caktuar. Janë më shumë se 400 shërbime që meren online edhe natyrshëm ajo që dua të them është që dhe ky shërbim, hyn dhe logohesh, logohesh si qytetar, i vetmi kod që do përdorësh është kodi unik i qytetarit që është në kartën e identitetit, vendos një fjalëkalim tëndin, deklaron vendbanimin, të vetmin dokument që duhet të ‘upload’, është një dokument që e merr nga  njësia bashkiake apo nga autoritetet vendore italiane të cilat vërtetojnë adresën të cilën vetë e ke vendosur”, sqaroi ministri.

Në fjalën e tij, Balla tha se prej disa kohësh vetëm 12 mijë vëllezër e motra tanë, që jetojnë jashtë Republikës së Shqipërisë, e kanë deklaruar deri më tani vendodhjen e tyre.

“Mendoj që duhet të bëjmë kudo një promovim të kësaj nevoje, të kësaj domosdoshmërie që shteti amë të dijë që ku i e ka të tijët”, tha Balla theksoi Balla.

Ai tha se Roma është vendi i duhur për ta filluar procesin, edhe për shkak të qasjeve historike që kemi pasur, për shkak të numrit të madh të qytetarëve shqiptarë.

“”

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re