Presidenti argjentinas Alberto Fernandez shkarkoi ministrin e Shëndetësisë Guinness Gonzalez Garcia, pasi një gazetar i njohur vendas deklaroi se ai ishte vaksinuar kundër virusit Corona, gjë që iu mundësua nga ministri, megjithëse nuk është në grupin e përparësive.

Presidenti “urdhëroi shefin e tij të shtabit të kërkonte dorëheqjen e ministrit të Shëndetësisë”, i cili është i ngarkuar me menaxhimin e krizës së shkaktuar nga epidemia Corona, i tha AP një zyrtar anonim i qeverisë.

Shkarkimi erdhi pasi gazetari Horacio Verbitsky, i cili u përshkrua si një gazetar pro-qeveritar, tha se ai i kishte bërë thirrje ministrit të kërkonte një vaksinim dhe se Gonzales Garcia e kishte ftuar atë në Ministrinë e Shëndetësisë, ku ishte vaksinuar me Sputnik.

Ngadalësia në imunizimin e popullsisë

Në Argjentinë, debati ka vazhduar për ditë me radhë për shkak të dyshimeve  që kryetarë bashkie, deputetë, aktivistë dhe njerëz të afërt me autoritetet po vaksinohen fshehurazi, edhe pse nuk ishin në grupin përparësor.

Grupet me përparësi përfshijnë punëtorët shëndetësorë dhe të moshuarit.

Gonzales Garcia tha në Tëitter se ai e pranoi kërkesën e presidentit për të dhënë dorëheqjen, por tha se incidenti që çoi në shkarkimin e tij ishte, në fakt, një “keqkuptim”.

Qeveria argjentinase po përballet me kritika për ngadalësinë e saj në imunizimin e popullsisë.

Shteti deri më tani ka marrë gati 1.5 milion doza, kryesisht të Sputnik V dhe AstraZeneca, e cila është e pamjaftueshme për të imunizuar një popullsi prej rreth 40 milion.