Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) ka hedhur poshtë kundërshtimet e Mianmarit ndaj një akuze për gjenocid lidhur me trajtimin e saj ndaj pakicës muslimane Rohinja, duke hapur rrugën që çështja të shqyrtohet në tërësi.

Mianmari, i sunduar tani nga një junta ushtarake që nga viti 2021, ka argumentuar se Gambia nuk ka të drejtë të paraqesë një çështje në gjykatën më të lartë të OKB-së, e njohur zyrtarisht si Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ).

Por kryetari i trupit gjykues Joan Donoghue tha se trupi gjykues prej 13 gjyqtarësh gjeti se të gjithë anëtarët e Konventës së Gjenocidit të vitit 1948 mund dhe duhet të veprojnë për të parandaluar gjenocidin dhe gjykata ka juridiksion në këtë çështje.

“Gambia, si një nënshkruese e Konventës së Gjenocidit, ka të drejtë,” tha Donoghue, duke lexuar një përmbledhje të vendimit.

Gjykata tani do të shqyrtojë meritat e çështjes, një proces që do të zgjasë me vite, transmeton Reuters.

Parandaloni gjakderdhjen e re

Gambia, e cila nisi padinë pasi Prokurori i Përgjithshëm i saj i atëhershëm vizitoi një kamp refugjatësh në Bangladesh, argumenton se të gjitha vendet kanë për detyrë të respektojnë Konventën e Gjenocidit të vitit 1948. Organizata prej 57 anëtarësh e Bashkëpunimit Islamik e mbështet atë në padinë, e cila synon të mbajë Mianmarin përgjegjës dhe të parandalojë gjakderdhjen e mëtejshme.

Një mision i veçantë faktmbledhës i OKB-së ka arritur në përfundimin se fushata ushtarake e Mianmarit në vitin 2017, e cila çoi 730,000 rohinja në Bangladeshin fqinj, përfshinte “akte gjenocidale”.

Por megjithëse vendimet e gjykatave janë të detyrueshme dhe vendet në përgjithësi i respektojnë ato, gjykata nuk ka asnjë mënyrë për t’i zbatuar ato.

U mohohet shtetësia dhe liria e lëvizjes

Në një vendim të përkohshëm të vitit 2020, gjykata urdhëroi Mianmarin të mbronte rohinjat nga gjenocidi, një fitore ligjore që vendosi të drejtat e tyre si një pakicë e mbrojtur sipas ligjit ndërkombëtar.

Por grupet rohinja dhe aktivistët e të drejtave të njeriut besojnë se nuk ka pasur asnjë përpjekje domethënëse për t’i dhënë fund persekutimit të tyre sistematik dhe atë që Amnesty International e quan sistemin e aparteidit.

Rohinjave u mohohet ende shtetësia dhe liria e lëvizjes në Mianmar. Dhjetëra mijëra janë burgosur në kampet e personave të zhvendosur për një dekadë.

Junta ushtarake në Mianmar burgosi ​​udhëheqësen demokrate Aung San Suu Kyi, e cila mbrojti personalisht Mianmarin në seancat dëgjimore të Hagës në vitin 2019.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re