Nga data 1 mars, ka hyrë në fuqi ligji i ri për fuqinë punëtore në Gjermani, i cili i referohet forcave të kualifikuara të punës jashtë BE.

Aktualisht, në vend mungojnë më shumë se 1 milion vetë fuqi punëtore e
kualifikuar. Për këtë arsye qeveria gjermane u hodh në veprim duke
miratuar ligjin e ri për fuqinë punëtore të kualifikuar.

Këtu nuk hyjnë vetëm njerëzit që kanë përfunduar universitetin, por
edhe ata me shkollim profesional, që ka zgjatur të paktën dy vjet dhe
është i krahasueshëm me shkollimin gjerman. Çertifikatat apo diplomat
duhet së pari të njihen në Gjermani.

Për më shumë lidhur me këtë çështje ka folur ambasadori Peter Zingraf.

Videomesazh i Ambasadorit Gjerman në Shqipëri, zotit Peter
Zingraf, rreth Ligjit të ri të Imigrimit të Fuqisë Punëtore të
Kualifikuar dhe rreth mundësive për punësim në Gjermani.

● Më 1 mars 2020 hyn në fuqi në Gjermani “Ligji për Imigrimin e Fuqisë Punëtore të Kualifikuar”.

● Ai zgjeron mundësitë për një emigrim të fuqisë punëtore të kualifikuar nga e gjithë bota drejt Gjermanisë.

● Çfarë do të ndryshojë?

● Ekzistojnë mundësi të reja për punonjësit e kualifikuar për të
marrë më shpejt vizën,nëse ata kanë një kualifikim profesional ose
diplomë universiteti, e cila njihet në Gjermani.

● Por, ashtu si deri më sot, mbetet i vlefshëm rregulli: Viza është e domosdoshme përpara largimit për në Gjermani.

● Për të përfituar nga Ligji i ri për Fuqinë Punëtore është e
rëndësishme: Fillimisht bëni njohjen e kualifikimeve dhe më pas aplikoni
për vizë.

● Diplomate huaja universitare dhe kualifikimet profesionale si rregull duhet të njihenfillimishtnga institucionetgjermane.

● Si mund ta bëni këtë, kujt duhet t’i drejtoheni, këtë e gjeni në faqen e internetit të Ambasadës Gjermane.

● Në Shqipëri po shohim vitet e fundit një kërkesë të madhe për viza punësimi në Gjermani.

● Rregullat e njohur, veçanërisht aksesi i lehtësuar në tregun e
punës gjerman për punonjësit e pak ose aspak të kualifikuar, mbeten ende
në fuqi.

● Ne në Ambasadë po bëjmë më të mirën tonë për t‘u shërbyer sa më
shpejt të jetë e mundur personave që kanë bërë tashmë një aplikim.

● Por ne kemi për momentin një kohë pritjeje më të gjatë se një vit
për aplikuesit shqiptarë pa kualifikim profesional ose diplomë
universitare.

● Më lejoni të theksoj në këtë kontekst se qëllimi ynë që prej
tridhjetë vitesh është të përmirësojmë shanset dhe mundësitëkëtu në
Shqipëri.

● Për këtë kemi financuar që prej vitit 1988 projekte të bashkëpunimit për zhvillim në vlerën e mbi një miliard eurove.

● Këtu e kam fjalën kryesisht për projekte të infrastrukturës si
furnizimi me ujë të pijshëm por veçanërisht edhe për zhvillimin e
turizmit, zhvillimin rural, mbështetjen e Startup-eve dhe arsimin dual
profesional.

● Prandaj informohuni edhe përperspektivat në Shqipëri, për shembull tek Qendra Gjermane e Informacionit për Migracion, Arsim Profesional dhe Karrierë (DIMAK) në Tiranë dhe Shkodër!

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re