Nga viti 2021, të gjithë ata që kanë pasaportë shqiptare dhe
dëshirojnë të udhëtojnë në ndonjë nga vendet e Zonës Shengen do duhet të
aplikojnë dhe të marrin një ETIAS.

ETIAS është (European Travel
Information and Authorization System) dhe është një sistem i ri që do
zbatohet për të regjistruar qytetarët pa viza që hyjnë dhe dalin
nga vendet e Shengenit.

Megjithëse është pjesë e Evropës, Shqipëria nuk është vend anëtar i
Zonës Shengen dhe as pjesë e Bashkimit Evropian për momentin.

Kjo është arsyeja pse shtetasit shqiptarë, megjithëse janë evropianë,
do të kenë nevojë për viza ETIAS kur planifikojnë të vizitojnë vendet
që i përkasin Zonës Shengen.

ETIAS për vendet e Shengenit është duke u zbatuar nga autoritetet e
emigracionit për të forcuar kufirin dhe sigurinë e brendshme, si dhe të
mbrojtur rajonin nga sulmet terroriste.

Mbajtësve të pasaportave shqiptare do t’u kërkohet të plotësojnë një
aplikim në internet me informacionin e tyre personal në mënyrë që të
bëjnë aplikimin ETIAS para se të udhëtojnë në vendet anëtare të Zonës
Shengen.

Procesi i aplikimit në internet për shtetasit shqiptarë do të jetë i
thjeshtë, i shpejtë dhe i drejtpërdrejtë . Aplikuesi do t’i kërkohet t’i
përgjigjet disa pyetjeve themelore të sigurisë dhe të plotësojë një
formular elektronik të thjeshtë për t’u pajisur me ETIAS.

Pasi të përfundojë procesi i aplikimit dhe të kryhet pagesa e tarifave për ETIAS dhe do të fillojë procesi i para-shqyrtimit.

Shumica e aplikacioneve përpunohen brenda 1 dite pune, megjithëse
disa raste mund të kërkojnë deri në 3 ditë pune në rast se kërkohet
dokumentacion shtesë.

Pasi të verifikohet aplikacioni, aplikanti shqiptar do të marrë vizan ETIAS për Shengen me email.

Për qytetarët shqiptarë që do udhëtojnë në vendet në Zonën Shengen
për qëndrime afatshkurtra nga viti 2021 e tutje duhet të aplikojnë për
ETIAS, pavarësisht nga mosha.

Udhëtarët që dëshirojnë të marrin një vizë ETIAS duhet të kenë një
pasaportë shqiptare me një vlefshmëri minimale prej 3 muajsh, gjithashtu
do të duhet të kenë një kartë krediti ose debiti të vlefshme për të
kryer pagesën ETIAS, si dhe një adresë emaili aktuale ku do të dorëzohet
autorizimi elektronik i udhëtimit.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re