Eksportet ushtarake të Rusisë në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut kanë arritur të paktën 6 miliardë dollarë në vit, tha të dielën Shërbimi Federal Rus për Bashkëpunim Ushtarak-Teknik në Ekspozitën Ndërkombëtare të Mbrojtjes 2021 (IDEX).

Eksportet e armëve ruse në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut janë mjaft të qëndrueshme, tha Shërbimi, raporton TASS.

“Gjatë pesë viteve të fundit, eksportet ushtarake në rajon nuk kanë rënë nën 6 miliard dollarë në vit, që është pothuajse 50 përqind e eksporteve totale të armëve ruse. Pjesa e këtij rajoni në portofolin e produkteve ushtarake ruse është gjithashtu e qëndrueshme dhe arrin në 40 deri 50 përqind të sasive totale të porosive”, shtoi Shërbimi Federal Rus.

Partnerë të besueshëm

Siç theksojnë më tej, eksportet në të gjitha rajonet shohin ngritje herë pas here për shkak të natyrës ciklike të kërkesës për produkte të caktuara, si dhe për shkak të një numri faktorësh të tjerë.

“Në 15 vitet e fundit, bashkëpunimi me vendet e rajonit nuk është ndalur … Vendet e Lindjes së Mesme kanë mbetur partnerë të besueshëm të Rusisë në fushën e bashkëpunimit ushtarak-teknik për vite dhe vendet tona kanë mundësi të shkëlqyera për të ardhmen”, tha Shërbimi Federal për vendet e Bashkëpunimit Ushtarak-Teknik.

Shtohet se Rusia ka arritur të arrijë disa marrëveshje të mëdha me vendet e rajonit të Lindjes së Mesme në vitet e fundit.