Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Sëmundja e Graves u emërua sipas mjekut i cili e përshkroi për herë të parë më shumë se 150 vjet më parë. Kjo eshte shaktari më i zakonshëm i hipertireozës, duke prekur rreth 1 në 200 njerëz.

Graves është një çrregullim autoimun që ndodh kur sistemi imunitar i trupit gabimisht sulmon gjëndrën tiroide. Kjo mund të bëjë që gjëndra të mbiprodhojë hormonin përgjegjës për rregullimin e metabolizmit.

Sëmundja është e trashëgueshme dhe mund të zhvillohet në çdo moshë tek burrat ose gratë, por është shumë më e zakonshme tek gratë e moshës 20 deri në 30 vjeç. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë stresin, shtatzëninë dhe pirjen e duhanit.

Kur ka një nivel të lartë të hormonit tiroide në gjak, sistemet e trupit tuaj pershpejtohen dhe shkaktojnë simptoma që janë të zakonshme për hipertiroidizmin. Kjo përfshin:
Ankth;
nervozizëm;
lodhje;
dridhje dore;
rrahje zemre të rritura ose të çrregullta;
djersitje e tepruar;
vështirësi në gjumë;
diarre ose lëvizje të shpeshta të zorrëve;
cikli menstrual i ndryshuar;
sytë e fryrë dhe problemet e shikimit.

Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjes së Graves

Një ekzaminim i thjeshtë fizik mund të zbulojë një tiroide të zmadhuar, sy të zmadhuar të fryrë dhe shenja të rritjes së metabolizmit, duke përfshirë pulsin e shpejtë dhe presionin e lartë të gjakut. Mjeku juaj gjithashtu do të urdhërojë teste të gjakut për të kontrolluar nivele të larta të T4 dhe nivele të ulëta të TSH, të dyja këto janë shenja të sëmundjes së Graves. Një test radioaktiv i marrjes së jodit mund të administrohet gjithashtu për të matur se sa shpejt tiroidja juaj merr jod. Një marrje e lartë e jodit është në përputhje me sëmundjen e Graves.

Nuk ka asnjë trajtim për të ndaluar sistemin imunitar të sulmojë gjëndrën tiroide dhe ta shkaktojë atë të mbiprodhojë hormone. Sidoqoftë, simptomat e sëmundjes Graves mund të kontrollohen në disa mënyra, shpesh me një kombinim të ketyre trajtimeve:

beta-bllokues për të kontrolluar rrahjet e shpejta të zemrës, ankthin dhe djersitjen

ilaçe antitiroide për të parandaluar që tiroidja juaj të prodhojë sasi të tepërta të hormonit

jod radioaktiv për të shkatërruar të gjithë ose një pjesë të tiroides tuaj

operacioni për të hequr gjëndrën tiroide, një mundësi e përhershme nëse nuk mund të toleroni ilaçe antitiroide ose jod radioaktiv

Trajtimi i suksesshëm i hipertiroidizmit zakonisht rezulton në hipotiroidizëm. Sëmundja e Graves mund të çojë në probleme të zemrës dhe kocka të thyeshme nëse lihet e patrajtuar.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re