Skip to content

Senati amerikan miraton anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Senati i SHBA-së ka miratuar një rezolutë të mërkurën ku miratoi pranimin e Suedisë dhe Finlandës në NATO me një votim 95-1, duke ratifikuar protokollet e pranimit që ambasadorët e aleancës ushtarake nënshkruan më 5 korrik.

Senatori Josh Hawley ishte i vetmi republikan që kundërshtoi rezolutën pasi argumentoi së fundmi se prioriteti i SHBA-së duhet të jetë frenimi i Kinës dhe jo zgjerimi i NATO-s.

“Ne nuk mund të forcojmë qëndrimin tonë parandalues në Paqësor nëse dërgojmë më shumë forca dhe burime në Evropë për të mbrojtur aleatët e rinj. Ky është thelbi”, tha Hawley në foltore përpara votimit.

Të dy vendet u ftuan zyrtarisht për t’iu bashkuar NATO-s pasi Türkiye (Turqia) hoqi veton ndaj anëtarësimit të tyre pas nënshkrimit të një memorandumi trepalësh më 28 qershor.

E shqetësuar për sigurinë e saj kombëtare për shkak të mbështetjes dhe tolerancës së vendeve nordike ndaj grupeve të caktuara terroriste, Türkiye theksoi se nëse këto vende nuk respektojnë marrëveshjen, ofertat e tyre për anëtarësim mund të bllokohen.
Burimi: AA

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë