Donald Trump këtë të Shtunë u shfajësua nga Senati Amerikan në gjyqin e tij të dytë të fajësimit në 12 muaj, pasi shokët e tij republikanë e mbrojtën atë nga përgjegjësia për sulmin vdekjeprurës nga mbështetësit e tij në Kapitolin e SHBA, i cili cilësohet si një tempull i demokracisë amerikane.

Votimi i Senatit me 57-43 nuk arriti në shumicën e dy të tretave të nevojshme për të dënuar Trump me akuzën e nxitjes së kryengritjes pas një gjykimi pesë-ditor në të njëjtën ndërtesë të plaçkitur nga ndjekësit e tij në 6 janar pak pasi ata e dëgjuan atë duke dorëzuar një fjalim ndezës.

Në votim, shtatë nga 50 republikanët e Senatit u bashkuan me demokratët e bashkuar të dhomës në favor të dënimit.

Trump u largua nga detyra më 20 janar, kështu që fajësimi nuk mund të përdoret për ta hequr atë nga pushteti. Por demokratët kishin shpresuar të siguronin një bindje për ta mbajtur atë përgjegjës për një rrethim që la pesë persona, përfshirë një oficer policie të vdekur dhe për të vendosur bazën për një votim për ta ndaluar atë që të shërbejë përsëri në zyrat publike përsëri. Duke pasur parasysh shansin për të mbajtur detyrën në të ardhmen, ata argumentuan, Trump nuk do të hezitonte të inkurajonte përsëri dhunën politike.

Drama në sallën e Senatit u zhvillua në sfondin e ndarjeve të ndara në një Shtetet e Bashkuara të lodhura pandemike përgjatë vijave politike, racore, socio-ekonomike dhe rajonale. Gjyqi siguroi një luftë më partizane edhe kur Presidenti Demokrat Joe Biden, i cili mori detyrën në 20 Janar pasi mposhti Trump në kutinë e votimit më 3 nëntor, bëri thirrje për shërim dhe unitet pas katër viteve të trazuara të paraardhësit të tij në pushtet dhe një fushate elektorale kaustike. .

Trump, 74 vjeç, vazhdon të mbajë një kontroll mbi partinë e tij me një thirrje të djathtë populiste dhe mesazhin “America First”. Biznesmeni i pasur, i kthyer në politikan, ka menduar të kandidojë përsëri për president në 2024.

Trump është vetëm presidenti i tretë që është fajësuar nga Dhoma e Përfaqësuesve – një hap i ngjashëm me një aktakuzë penale – si dhe i pari që do të fajësohet dy herë dhe i pari që do të përballet me një gjyq për fajësimin pas largimit nga detyra. Por Senati ende nuk ka dënuar një president të fajësuar.

Demokratët shkuan përpara me fajësimin, pavarësisht se e dinin se mund të linte në hije javët e para kritike të presidencës së Biden.

/faxweb