Të enjten, ministrat diskutuan sfidat e zgjerimit të Bashkimit Evropian deri në tetë vende, me ndryshime të rëndësishme në vendimmarrje, bujqësi dhe buxhetet e ndihmës rajonale të nevojshme nëse do të arrihet një rritje e mëtejshme.

Bisedimet mes ministrave për çështjet e BE-së të 27 vendeve anëtare aktuale në qytetin spanjoll Murcia duhet të vendosin themelet për Reuters.

“Sot është një këshill që po përgatit një samit në 10 ditë për të diskutuar zgjerimin,” u tha gazetarëve ministri francez i Evropës Laurence Boone përpara fillimit të takimit.

Tetë vende aktualisht kanë statusin zyrtar kandidat për anëtarësim në BE, Turqia, Ukraina, Moldavia, Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia, ndërsa dy, Gjeorgjia dhe Kosova, janë vende kandidate potenciale.

“Ne duhet të përgatitemi për të marrë vendime me më shumë se 30 anëtarë,” tha ministrja gjermane për Evropën, Anna Luhrmann.

Udhëzuesi për bisedimet do të jetë një dokument i përgatitur nga ekspertë francezë dhe gjermanë që kërkon një rishikim rrënjësor të vendimmarrjes dhe financimit të BE-së përpara se të pranojë më shumë vende deri në afatin 2030.

Ndryshimi i sistemit të vendimmarrjes

Vendimmarrja është thelbësore sepse BE-ja tani kërkon unanimitet mbi politikën e jashtme dhe të sigurisë, taksat, financat e BE-së, disa fusha të drejtësisë dhe punëve të brendshme, si dhe sigurimin dhe mbrojtjen sociale.

Kjo tashmë është kritikuar nga disa qeveri dhe ekspertë si një ngadalësim i ndjeshëm apo edhe bllokues i zhvillimit të BE-së, pasi të gjitha vendimet në këto fusha duhet të reduktohen në emëruesin më të ulët të përbashkët.

Megjithatë, ndryshimet do të kërkonin ndryshime në traktatet e BE-së, një proces i gjatë dhe i vështirë që do të kërkonte vetë unanimitet.

“Tashmë është e vështirë të marrësh vendime mes 27-ve, kështu që ne duhet të reformojmë mënyrën se si funksionojmë, strukturën tonë institucionale, për të punuar siç duhet me më shumë shtete anëtare”, tha ministri i Evropës i Portugalisë, Tiago Antunes.

“Ne gjithashtu duhet të shikojmë ndikimin e zgjerimit në politikat kryesore të BE-së si politika bujqësore dhe rajonale, ndikimin që do të ketë në buxhetin evropian dhe do të diskutojmë gjithashtu integrimin e diferencuar, gradual”, tha ai.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re