Mark Esper, Sekretari i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara, tha se Kina po bëhej një kërcënim në rritje për rendin botëror.

Esper shfrtëzoi një fjalim në Konferencën e Sigurisë në Mynih për të bindur aleatët dhe partnerët se duhet një strategjie të re mbrojtjeje nga Pentagoni, e cila e sheh Kinën si një kërcënim strategjik.

“Shqetësimi kryesor i Pentagonit është Republika Popullore e Kinës. Nën udhëheqjen e Presidentit Xi Jinping, Partia Komuniste e Kinës po ecën më shpejt dhe më tej në drejtim të gabuar.

Esper akuzoi Kinën për tregti të pandershme dhe zgjerim ushtarak dhe u bëri thirrje aleatëve të Uashingtonit që të merrnin një qëndrim kundër politikave të Pekinit.

“Eshtë thelbësore që ne si bashkësi ndërkombëtare të zgjohemi ndaj sfidave të paraqitura nga manipulimi i Kinës me rregulla të gjata ndërkombëtare”, tha Esper.