Ministrat e jashtëm të Kanadasë, Britanisë së Madhe dhe sekretari i Shtetit i SHBA-së lëshuan një deklaratë të përbashkët duke shprehur shqetësim mbi “shkeljet dhe abuzimet e të drejtave të njeriut” të qeverisë kineze në rajonin e saj Xinjiang kundër muslimanëve ujgurë.

“Provat, përfshirë nga dokumentet e qeverisë kineze, imazhet satelitore dhe dëshmitë e dëshmitarëve okularë, janë dërrmuese. Programi i gjerë i shtypjes së Kinës përfshin kufizime të rënda mbi liritë fetare, përdorimin e punës së detyruar, ndalimin masiv në kampe internimi, sterilizime të detyruara dhe shkatërrimin e përbashkët të trashëgimisë ujgure”, thekson deklarata e lëshuar nga ministri i Jashtëm kanadez, Marc Garneau, sekretari i Jashtëm i Britanisë, Dominic Raab dhe sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken.

Duke përmendur se “kanë ndërmarrë veprime të koordinuara për masat, paralelisht me masat nga BE”, tre diplomatët e lartë theksuan se dëshirojnë të sqarojnë se çfarë mendojnë për “shkeljet dhe abuzimet e të drejtave të njeriut”.

“Ne nënvizojmë rëndësinë e transparencës dhe llogaridhënies dhe i bëjmë thirrje Kinës që t’i japë komunitetit ndërkombëtar, duke përfshirë hetues të pavarur nga Kombet e Bashkuara, gazetarë dhe diplomatë të huaj, hyrje të papenguar në Xinjiang”, theksuan ata.

“Do të vazhdojmë të qëndrojmë së bashku për të ndriçuar vëmendje për shkeljet e të drejtave të njeriut nga Kina. Ne qëndrojmë të bashkuar dhe bëjmë thirrje për drejtësi për ata që vuajnë në Xinjiang”, theksohet në deklaratë.

Rajoni Xinjiang është shtëpia e rreth 10 milionë ujgurëve. Grupi turk musliman, i cili përbën rreth 45 për qind të popullsisë së Xinjiang-ut, ka akuzuar prej kohësh autoritetet e Kinës për diskriminim kulturor, fetar dhe ekonomik.

Sipas zyrtarëve amerikanë dhe ekspertëve të OKB-së, deri në 1 milion persona, ose rreth 7 për qind e popullsisë muslimane në Xinjiang, kanë qenë të burgosur në një rrjet në zgjerim të kampeve të “riedukimit politik”.​​​​