Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të ndajnë qëllimin kryesor të politikës së jashtme të Serbisë për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian, si nën ish-Presidentin Donald Trump dhe Presidentin aktual Joseph Biden.

Normalizimi i marrëdhënieve me Kosovën, me njohjen e ndërsjelltë si bazë, është njohur prej kohësh si çelësi për arritjen e këtij qëllimi, sipas një deklarate dërguar nga zëdhënësi i Ambasadës së SHBA në Beograd, James Hagengruber.

“Ish-Presidenti Trump gjithashtu e ka bërë këtë politikë shumë të qartë. Për shembull, në vitin 2019, ai i shkruajti Presidentit Aleksandar Vuçiç për ‘mbështetjen e palëkundur’ të Shteteve të Bashkuara në thellimin e bashkëpunimit rajonal dhe veçanërisht angazhimin e tij për normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën,” tha Hagengruber në një letër drejtuar Presidentit të tanishëm të Biden në Ditën e Shtetësisë, në të cilën theksohet njohja e ndërsjelltë midis Serbisë dhe Kosovës.

Hagengruber thekson se “u takon të dy palëve të arrijnë një marrëveshje që të dy mund të mbështesin” dhe është i bindur se njohja e ndërsjelltë duhet të jetë një element qendror në normalizimin e qëndrueshëm të marrëdhënieve.

“Një marrëveshje e tillë historike, me njohje të ndërsjelltë në thelbin e saj, do të ndërtonte rrugën drejt qëllimeve të integrimit evropian dhe rritjes ekonomike të Serbisë,” tha një zëdhënës i Ambasadës së SHBA në Serbi.

Hagengruber shton se Shtetet e Bashkuara nuk duan asgjë më shumë sesa Serbia të ketë sukses në aspiratat e saj drejt BE-së dhe se një kthim në dialog midis Kosovës dhe Serbisë, me ndihmën e BE-së, është thelbësore për këtë sukses.

Ai kujton fjalët e Biden se “një zgjidhje gjithëpërfshirëse, e cila do të çojë në njohjen e ndërsjelltë, ruajtjen e sovranitetit dhe integritetit territorial të të dy vendeve dhe forcimin e institucioneve të tyre demokratike, është thelbësore për përparimin e Kosovës dhe Serbisë”.

Një zëdhënës i ambasadës shtoi se kjo do të përmirësonte sigurinë dhe prosperitetin e të dy vendeve, do të përfitonte nga aspiratat e tyre për anëtarësim në BE dhe institucione të tjera shumëpalëshe dhe do të mbështeste qëllimin e qëndrueshëm të një jete në mbarë Evropën e paqes dhe lirisë.