Dhimbjet e kokës, një sëmundje e zakonshme, ndahen kryesisht në dy kategori: dhimbje koke parësore dhe dhimbje koke dytësore.

Ndër këto, dhimbjet e kokës nga migrena janë më të zakonshmet. E ardhur nga një fjalë greke, (hemikrania) që do të thotë ‘gjysmë dhimbje koke’, migrena mund të zgjasë nga 4 deri në 72 orë dhe shpesh përkeqësohet nga udhëtimi, ekspozimi ndaj dritës dhe tingujt e lartë. Edhe pse dhimbja ndihet zakonisht në njërën anë, ajo mund të prekin të dyja anët e kokës. Shqetësimi lind kur këto dhimbje koke vazhdojnë shpesh, veçanërisht nëse shoqërohen me të vjella dhe dëmtojnë cilësinë e jetës. Nëse ato zgjasin më shumë se zakonisht ose nuk përmirësohen, është një shkak për shqetësim.

Flamujt e kuq të dhimbjes së kokës që kërkojnë kujdes mjekësor

Dhimbjet e kokës mund të jenë beninje, megjithatë, disa shenja kërkojnë vëmendje të menjëhershme si:

-Ndryshimi në formën ose vendndodhjen e një dhimbje koke ekzistuese më parë

-Dhimbje koke e shkaktuar nga sforcimi fizik

-Dhimbje koke gjatë shtatzënisë

-Dhimbje koke e shoqëruar me temperaturë

-Dhimbje koke e shoqëruar me shenja neurologjike si ndryshime në pamjen e fytyrës ose rënie të qepallave

Kush ka nevojë për vëmendje më të madhe mjekësore

Pothuajse kushdo që përjeton një dhimbje koke të papritur dhe të rëndë kërkon kujdes mjekësor. Grupet specifike që kanë nevojë për monitorim të shtuar përfshijnë:

-Gratë shtatzëna me hipertension

-Pas lindjes (tre muajt e parë pas lindjes)

-Pas lëndimeve në kokë

Dhimbjet e kokës shpesh përmirësohen me pushim ose qetësues dhimbjesh pa recetë. Gjumi adekuat dhe shmangia e shkaktarëve si ushqime të caktuara ose vende të mbushura me njerëz mund të ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjeve të kokës përpara se të kërkohet ndihmë profesionale.

Mbajtja e një diete të ekuilibruar, ngrënia e rregullt dhe minimizimi i ekspozimit ndaj rrezeve të diellit direkte janë masa shtesë të dobishme. Është thelbësore të mos mbështeteni së tepërmi tek qetësuesit. Përdorimi i një ose dy qetësueseve është i pranueshëm. Përdorimi i tepërt i ilaçeve mund të çojë në dhimbje koke të vështira për t’u trajtuar.

Dhimbja e kokës nga përdorimi i ilaçeve është një nga dhimbjet e kokës më të vështira për t’u trajtuar. Kuptimi i këtyre shenjave dhe marrja e hapave proaktivë mund të ndihmojë ndjeshëm në menaxhimin e dhimbjeve të kokës përpara se ato të përshkallëzohen, duke minimizuar ndikimin e tyre dhe duke reduktuar nevojën për ndërhyrje urgjente mjekësore.

 

Burimi: top-channel.tv

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re