Pushtimi izraelit kontrollon më shumë se 98 për qind të burimeve ujore të Bregut Perëndimor, pasi shumica e tyre ndodhen në zonat e klasifikuara si zona “C” sipas Marrëveshjes së Oslos.

Përveç kësaj, ai sulmon burime të tjera ujore, si puse arteziane, të cilat i mbyllin ose detyrojnë palestinezët që të nxjerrin vetëm sasi të caktuara uji prej tyre.

Palestinezi Ghassan Najajar herë pas here viziton burimin e Al-Auya-s, në veri të qytetit të Jerikos në kufirin palestinezo-jordanez, ku kalon kohën e tij të lirë. Burimi i Al-Auya-s është një destinacion që palestinezët mund ta arrijnë më lehtë në Bregun Perëndimor, duke pasur parasysh kufizimet e Izraelit diku tjetër.

Tërheqje turistike

Autoritetet okupuese izraelite njoftuan në fund të javës së kaluar se do të merrnin kontrollin e burimit Al-Auya dhe mbi 22,000 dulume pranë tij, që vëzhguesit thonë se është njoftimi më i madh në lidhje me kontrollin e rezervatit natyror palestinez në Bregun Perëndimor që nga Marrëveshja e Oslos në vitin 1993.

Pas këtij njoftimi, Najajar vizitoi burimin e Al-Auya-s dhe fotografoi vendin. Ai thotë se ka frikë se okupimi, pas këtij vendimi, do t’i ndalojë atij dhe mijëra palestinezëve të hyjnë në zonë.

Sipas Policisë Turistike Palestineze, rreth 600,000 palestinezë dhe turistë vendas nga pjesë të ndryshme të Palestinës historike vizituan qytetin e Jerikos dhe rrethinat e tij gjatë Fitër Bajramit në fillim të majit, dhe rreth 200,000 vizituan Al-Auya-n në vetëm një javë.

Burimi Al-Auya në mjedisin e bukur natyror pranë Jerikos nuk thahet gjatë gjithë vitit, pasi uji që rrjedh nga malet e Jerusalemit, Hebronit dhe Betlehemit ushqen burimet e ujit të përhapura në të gjithë provincën e Jerikos dhe luginës së Jordanit, si pika më e ulët në botë.

Kontrolli i burimeve ujore

Ajo që e bëri të veçantë burimin e Al-Auya-s këtë vit ishte intensiteti dhe vazhdimësia e ujit dhe palestinezët që kalonin kohën e lirë në zonë vunë re se pushtuesit e kuptuan se kishte shumë ujë dhe donin të vendosnin masa më të rrepta.

Pushtimi izraelit kontrollon më shumë se 98 për qind të burimeve ujore të Bregut Perëndimor, pasi shumica e tyre ndodhen në zonat e klasifikuara si zona “C” sipas Marrëveshjes së Oslos. Izraeli gjithashtu sulmon burime të tjera ujore, të tilla si puset arteziane, të cilat i bllokojë ose i detyrojnë palestinezët të nxjerrin vetëm sasi të caktuara uji prej tyre.

Iyad Hamdan, një zyrtar i Ministrisë Palestineze të Turizmit dhe Antikiteteve në Jeriko dhe Luginën e Jordanit, i tha Al Jazeera-s se burimi Al-Auya është një nga burimet kryesore në veri të Jerikos, i cili furnizon me ujë zona të mëdha bujqësore palestineze dhe është i rëndësishëm për ushqimin e bagëti së që kullos aty.

Hamdan beson se nuk bëhet fjalë vetëm për marrjen nën kontroll të burimit të ujit në Al-Auya ose kanaleve dhe përrenjve të tij që derdhen në lumin Jordan, sepse ka vetëm dhjetëra dulume, por gjithashtu se okupimi ka njoftuar se do të marrë kontrollin e 22,000 dulumeve.

Kjo do të thotë se pushtimi kërkon të kontrollojë burimet ujore dhe tokën përreth, veçanërisht pasi shpallja e marrjes përfshin zonat kodrinore dhe malore me pamje nga burimi në fjalë. Kjo do të thotë se ekziston një plan për ndërtimin e vendbanimeve të emigrantëve dhe se është duke u përgatitur për realizimin e tij, beson Hamdan.

Vend arkeologjik

Gjithashtu, ky rezervat natyror përmban një grup shpellash arkeologjike që datojnë që nga epoka e gurit dhe e bronzit, që do të thotë se ato u përdorën nga njerëzit e parë që banuan në këtë zonë më shumë se 5500 vjet më parë, dhe palestinezët ende i vizitojnë dhe i përdorin ato si strehë duke mbajtur bagëti.

Hamdan shton se fuqia pushtuese, edhe pse shtyn projektet e mëdha të vendbanimeve në Luginën Palestineze të Jordanisë, nuk i ka ndalur aktivitetet e saj ekspansioniste dhe vendbanimet në këtë zonë.

Shembjet e shtëpive në zonë vazhdojnë, ndërsa rasti i fundit ka ndodhur pranë resortit dhe zonës Sabihah. Ka gjithashtu kufizime në rritje për fermerët në pronat e tyre, si dhe për blegtorët, veçanërisht pasi okupimi izraelit mori kontrollin e burimeve të ujit dhe zonave të pushtuara pranë zonave arkeologjike, siç ndodhi së fundmi pranë Pallatit Herodion në Jeriko, sipas Hamdanit.

Një zyrtar i Ministrisë Palestineze të Turizmit dhe Antikiteteve arrin në përfundimin se planet për të ushtruar presion ndaj palestinezëve në Luginën e Jordanit synojnë të detyrojnë popullsinë vendase të largohet nga vendi i tyre. E gjithë kjo është pjesë e një plani më të madh që nuk është braktisur dhe po zbatohet me shumë kujdes, derisa pushtimi përfundimisht të marrë kontrollin e të gjithë Luginës së Jordanit. Ky synim përfshin jo vetëm ndërtimin e vendbanimeve të emigrantëve, por edhe investimet, ndërtimin e fermave dhe objekteve turistike për emigrantët izraelitë.

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png