Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SHBA-së (NSA) ka përdorur partneritetin me departamentin e shërbimit sekret danez për të spiunuar zyrtarë të lartë nga vendet fqinje, duke përfshirë kancelaren gjermane Angela Merkel, njoftoi televizioni shtetëror danez DR.

Gjetjet janë rezultat i një hetimi të brendshëm nga shërbimi danez i inteligjencës nga 2015 mbi rolin e NSA në partneritet, njoftoi DR, duke iu referuar nëntë burimeve pa emër të njohur me hetimin.

Sipas një hetimi që mbuloi 2012 dhe 2014, NSA përdori kabllot daneze të informacionit për të spiunuar zyrtarë të rangut të lartë në Suedi, Norvegji, Francë dhe Gjermani, përfshirë ish-Ministrin e Jashtëm gjerman Frank-Walter Steinmeier dhe ish-udhëheqësin e opozitës gjermane Peer Steinbrück.

Në territorin e Danimarkës, i cili është një aleat i ngushtë i Shteteve të Bashkuara, ka disa stacione të internetit nga dhe nga Suedia, Norvegjia, Gjermania, Hollanda dhe Mbretëria e Bashkuar.

Një hetim i brendshëm nga Shërbimi Informativ i Mbrojtjes Daneze filloi në 2014 për shkak të shqetësimeve në lidhje me Edward Snowden dhe rrjedhjet e të dhënave një vit më parë, dhe zbuloi se si funksionon NSA, sipas DR.

Në Uashington, NSA nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment dhe Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare (DNI) nuk pranoi të komentonte mbi hetimin. Një zëdhënës i shërbimit inteligjent danez gjithashtu nuk pranoi të komentojë.

“Eshtë groteske që shërbimet inteligjente miqësore me të vërtetë po përgjojnë dhe spiunojnë përfaqësuesit kryesorë të vendeve të tjera,” i tha Steinbrück televizionit gjerman ARD. “Unë mendoj se është një skandal politik,” shtoi ai.

Ministri suedez i Mbrojtjes Peter Hultqvist i tha rrjetit suedez SVT se “kjo kërkon informacion të plotë”. Ministri norvegjez i Mbrojtjes Frank Bakke-Jensen i tha televizionit NRK se “akuzat duhet të merren seriozisht”.

Vendimi në gusht të vitit të kaluar, për të pezulluar shefin e shërbimit inteligjent danez dhe tre zyrtarë të tjerë nga pozicionet e tyre pas kritikave dhe akuzave për shkelje serioze nga një komitet i pavarur që mbikëqyri departamentin, u përqëndrua në hetimin e vitit 2015, raporton DR.

Qeveria daneze njoftoi vitin e kaluar se do të niste një hetim për të gjithë çështjen bazuar në të dhënat nga një raport i sinjalizuesit. Hetimi pritet të përfundojë më vonë këtë vit.