Identifikuar nga studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Milanos, ai mund të burojë nga një proces i variacionit brenda-host të koronavirusit. Ndryshimi ka të bëjë me proteinën Orf6 të prejardhjes B1.1 dhe mund të ketë pasoja në evolucionin klinik të sëmundjes.

Një variant i ri, ose më saktë një modifikim thelbësor i kodit gjenetik të koronavirusit Sars-Cov-2, është identifikuar në dy pacientë, një burrë 51 vjeç dhe një grua 48 vjeç, të dy mjekë te një spitali italian me seli në Milano, Lombardi.

Mutacioni, i izoluar nga studiuesit nga laboratorët e virologjisë të Universitetit Shtetëror të Milanos i koordinuar nga Pasquale Ferrante, Serena Delbue dhe Elena Pariani, në bashkëpunim me Institutin Klinik të Città degli Studi të kryeqytetit Lombard, ka të bëjë me gjenin që kodifikon proteinën Orf6, një peptid i vogël prej 61 aminoacidesh, dhe mund të rrjedh nga një proces variacioni brenda virusit.

Të dhënat e sekuencave të gjeneve, të botuara në revistën Emerging Microbes & Infections, treguan praninë e një mutacioni pikë të nukleotidit 27368 në rajonin e kodimit të Orf6 i cili çoi në një kodon të ndaluar në nivelin e aminoacideve 55.

“Ky është raporti i parë i një Sekuenca Sars-Cov-2 që mbart një mutacion nukleotid që çon në një kodon të ndaluar në rajonin e kodimit të Orf6 “shpjegojnë autorët e studimit të cilët kanë depozituar rezultatet e tyre. Në detaje, analiza caktoi shtamet në prejardhjen B1.1 bazuar në praninë e disa mutacioneve të pranishme në gjenin N, ndërsa një mutacion tjetër pikë (Asp614Gly) u zbulua në gjenin S.

Ndryshimi më i rëndësishëm, megjithatë, nuk ka të bëjë me proteinën Spike që virusi përdor për të lidhur qelizat dhe depërtuar në to, por për proteinën ndihmëse Orf6 e cila mund të jetë një faktor i aftë të ndryshojë mekanizmat patogjenetikë të Covid-19. Dëshmitë e mëparshme shkencore kanë treguar në fakt se kjo proteinë është një antagonist i mundshëm i interferonit të tipit I dhe është në gjendje të modulojë përgjigjen imune të nikoqirit. Mutacioni “mund të ketë pasoja në përhapjen e virusit në trupin e infektuar të njeriut dhe në evolucionin klinik të sëmundjes”.

Një vëzhgim i ngjashëm u shfaq gjithashtu për një proteinë tjetër të vogël ndihmëse, Orf8, e cila si Orf6 është identifikuar si një antagonist i interferonit. Në variantin anglisht B.1.1.7, Orf8 gjithashtu ka një mutacion që çon në një shenjë ndalimi. Kjo do të thotë që, brenda qelizës së infektuar, sinteza e proteinës Orf8 ndërpritet në nivelin e këtij mutacioni, duke lënë një proteinë të cunguar që besohet të jetë jo funksionale. “Në të kundërt – shpjegojnë studiuesit – fshirja e Orf6 in vitro çoi në induksionin e prodhimit të interferonit”.

Prodhimi i tepërt dhe i zgjatur i interferonit mund të çojë në “përgjigje proinflamatore dhe të përkeqësojë infeksionin SARS-CoV-2” paralajmërojnë studiuesit, duke theksuar “rëndësinë e monitorimit të të gjitha mutacioneve që akumulon Sars-CoV-2, madje edhe ato që përfshijnë rajonet rregullatore, më pak të studiuara deri më sot, por që përbëjnë më shumë se gjysmën e gjenomit viral “.

“Në këtë skenar ende të pasigurt të patogjenezës së Covid-19 – përfundojnë ata – izolimi i varianteve të reja virale, duke përdorur mekanizmat e mundshëm, edhe nëse hipotetikë, të patogjenezës mund të jenë të dobishëm për studimin e strategjive inovative terapeutike”.