Shitjet globale të pajisjeve dhe shërbimeve ushtarake u rritën në 2019, të dominuara nga prodhuesit e armëve në Shtetet e Bashkuara, por dhe kompanitë kineze gjithashtu operuan me sukses, njoftoi Instituti Suedez i Kërkimit.

Nga 25 prodhuesit më të mëdhenj të armëve në botë, 12 janë nga Shtetet e Bashkuara. Ata janë përgjegjës për më shumë se 60 përqind të shitjeve globale të armëve që arrijnë në 361 miliard dollarë, tha Instituti i Stokholmit për Kërkime Ndërkombëtare të Paqes (SIPRI).

SIPRI njoftoi se shitjet globale të armëve në 2019 u rritën me 8.5 përqind krahasuar me një vit më parë.

Pesë kompanitë më të mira kanë selinë në SHBA, ku Lockheed Martin ka mbajtur pozicionin e saj si tregtari më i madh i armëve në botë.

Grupi i 25 drejtuesve përfshin gjashtë kompani nga Evropa Perëndimore, katër nga Kina dhe dy nga Rusia.

Për herë të parë, një kompani nga Lindja e Mesme është në listën e SIPRI – EDGE me seli në Emiratet e Bashkuara Arabe.

Për herë të parë, gjithashtu përfshihen kompanitë kineze që nuk ishin në listë në vitet e mëparshme për shkak të mungesës së të dhënave.

SIPRI vlerëson se tre kompani kineze, përfshirë prodhuesin e avionëve AVIC, renditen në dhjetë kompanitë më të mira.

Lista e kompanive

I pari është Lockheed Martin (SHBA) me të ardhura totale nga armët në 2019 prej 53.23 miliardë dollarë, pastaj vjen Boeing (SHBA) – 33.58 miliardë dollarë, Northrop Grumman (SHBA) – 29.22 miliardë dollarë, Raytheon (SHBA) – 25,32 miliardë dollarë, General Dynamics (SHBA) – 24,5 miliardë dollarë

Në vendin e gjashtë është kompania kineze Aviation Industry Corporation e Kinës, AVIC me 22.47 miliardë dollarë të ardhura, e ndjekur nga BAE Systems nga MB me 22.24 miliardë dollarë.

Vendi i tetë dhe i nëntë janë gjithashtu të zënë nga kompani nga Kina, China Electronics Technology Group Corporation, CETC (15,09 miliardë dollarë) dhe China North Industries Group Corporation, Norinco (14,54 miliardë dollarë).

Në vendin e dhjetë është kompania amerikane L3Harris Technologies, e cila gjeneroi të ardhura vjetore prej 13.92 miliardë dollarësh.

Parlamenti suedez themeloi SIPRI në 1996, i cili monitoron konsumin ushtarak dhe tregtinë e armëve.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re