Çrregullimet endokrine zakonisht ndahen në dy kategori

Sëmundje endokrine që rezultojnë kur një gjëndër prodhon shumë ose shumë pak një hormon endokrin, i quajtur çekuilibër hormonal.

Sëmundje endokrine për shkak të zhvillimit të lezioneve (të tilla si nyjet ose tumoret) në sistemin endokrin, të cilat mund ose nuk mund të ndikojnë në nivelet e hormoneve.

Sistemi i reagimit endokrin ndihmon në kontrollin e ekuilibrit të hormoneve në qarkullimin e gjakut. Nëse trupi juaj ka shumë ose shumë pak nga një hormon i caktuar, sistemi i reagimit sinjalizon gjëndrën ose gjëndrat e duhura për të korrigjuar problemin. Një çekuilibër hormonal mund të ndodhë nëse reagimi ka vështirësi në mbajtjen e nivelit të duhur të hormoneve në qarkullimin e gjakut, ose nëse trupi juaj nuk i pastron ato nga qarkullimi i gjakut siç duhet.

Rritja ose ulja e niveleve të hormonit endokrin mund të shkaktohet nga:
Një problem me sistemin e feedback-ut endokrin
Sëmundje
Dështimi i një gjëndre për të stimuluar një gjëndër tjetër për të lëshuar hormone (për shembull, një problem me hipotalamusin mund të prishë prodhimin e hormoneve në gjëndrën e hipofizës)
Një çrregullim gjenetik, si neoplazia e shumëfishtë endokrine (MEN) ose hipotiroidizmi kongjenital
Infeksioni
Dëmtimi i një gjëndre endokrine
Tumori i një gjëndre endokrine

Shumica e tumoreve endokrine dhe nyjeve (gunga) janë jo kanceroze. Zakonisht nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit. Megjithatë, një tumor ose nyjë në gjëndër mund të ndërhyjë në prodhimin e hormoneve të gjëndrës. /Alket Koroshi