Shtatë shtete do marrin pjesë në stërvitjen ushtarake të Forcave Detare Turke në Lindje të Mesdheut, ku Turqia kërcënohet nga shtete të ndryshme për eksplorimin e naftës dhe gazit. Edhe stërvitja do quhet “Mburoja Mesdhetare”, kurse shtetet pjesëmarrëse janë Pakistani, Algjeria, Gjeorgjia, Shqipëria, Azerbejxhani, Libia, Libani dhe Tunizia, shkruajnë mediat turke. Ndër pjesëmarrësit kryesorë është Pakistani, i cili kontribuon me anijen e madhe PNS Alamgir (F260).

Turqia kërkon të shtojë prezencën e saj në Detin Mesdhe, Egje dhe Detin e Zi, megjithatë kontesti më i madh ndodhet në Mesdhe, pasi Qiproja veriore njihet si shtet vetëm nga Turqia.

Një ndër konfliktet më të rrezikshme botërore pritet të jetë mbi kontrollin e Medheut Lindor, të kontestuar mes Turqisë në njërën anë dhe Egjiptit, Greqisë dhe Izraelit në anën tjetër. Aty mendohet se ndodhen një të tretat e reservave botërore të naftës.