Viti 2021 rriti numrin e vdekjeve me 10.5 % krahasuar me një vit para tij. Në Shqipëri gjatë këtij viti kanë humbur  jetën gjithsej 30,507 persona,  pjesa më e madhe  të ndikuar nga  virusi i Covid-19. Gjatë këtij viti kemi humbur më shumë meshkuj. Përllogariten 3200 humbje jete më shumë se sa femrat.

Sëmundjet qarkullimit të gjakut mbeten ndër shkaqet  kryesore të vdekjes së qytetarëve shqiptarë. Sipas të dhënave të INSTAT për vitin 2021 grupi i sëmundjeve që lidhen me  probleme të zemrës  dhe ishemitë zënë 52,4 % të vdekjeve gjithsej.  Përllogariten se humbin jetën për shkak të këtyre problemeve 568,6 persona për 100 mijë banorë. Shqetësues është fakti se krahasuar me një vit më parë, kjo grup sëmundje ka shënuar një rritje prej 10,8 %.

Por po kështu ka një rritje të nivelit të vdekshmërisë nga sëmundjet e aparatit të frymëmarrjes me gati 1.5 herë. Ndërkohe që nuk mbeten pas, humbjet e jetës për shkak të sëmundjeve tumorale.

Rritja e vdekshmërisë gjatë vitit 2021 sipas ekspertëve është ndikuar edhe nga pasojat që covid shkaktoi në shëndetin e përgjithshëm të popullsisë dhe një faktor që e tregon këtë është  rritja e numrit të vdekshmërisë nga sëmundjet e aparatit të frymëmarrjes.

Gjatë kohës së pandemisë shumë qytetarë me sëmundje të rënda anashkaluan mjekimin për shkak të frikës duke rënduar gjendjen shëndetësore.

Në një vlerësim sipas qarqeve, Gjirokastra regjistron numrin më të lartë të vdekjeve  për 100 mijë banorë, dhe shkak kryesor kanë tumoret,  ndërsa më i ulëti regjistrohet në qarkun Kukës. Qarku i Shkodrës shënon vlerën më të lartë të vdekshmërisë për grupin “Sëmundje të aparatit të qarkullimit të gjakut”, ndërsa qarku Durrës shënon vlerën më të ulët .

Gjatë 2021 humbën jetën:

16 883 meshkuj

13 624 femra/ Top Channel