Fatush Lala, jeton prej 20 vitesh në Londer dhe këto ditë perjetoi historinë më të keqe të jetës së tij. Ai ka mbetur pa dokumente, pa nënshtetësi dhe pa atdhe.

Ndërsa ndodhej me pushime në Bullgari, atij i është hequr pasaporta
britanike nga Ministria e Brendshme. Pas kthimit nga Bullgaria, në
Bruksel ai është penguar të hipë në avionin drejt Londrës sepse
pasaporta e tij është e pavlefshme. Në Londër ka gjithçka, shtëpinë, të
njohurit. Në kryeqytetin britanik ka jetuar që prej moshës 14-vjeçare.
Për shkak të kësaj situatë Fatush Lala ka mbetur në rrugët e Brukselit,
ku edhe fle.

Në ndihmë të tij ka nisur një fushatë për mbledhje fondesh ndërkohë
që Lala i ka shkruajtur një deputeti britanik. Heqja e pasaportës për
Lalën ka ndodhur për shkak se Ministria e Brendshme ka zbuluar se ai nuk
është nga vendi që pretendon por nga Shqipëria. Në masë të madhe po
ndodh ky fenomen kryesisht me shqiptarët që shkuan në Britaninë e Madhe
duke thënë se ishin nga Kosova por në të vërtetë ishin nga Shqipëria.
Fatush Lala prej tre javësh ka mbetur pa nënshtetësi, pa dokumente dhe
pa atdhe.

Në një video të postuar nga britanikja “The Indipendent”, ai thotë se
po jeton një makth të vërtetë. “Nuk mund ta besoj cfarë më ka ndodhur.
Jam rrugëve dhe është shumë ftohtë. Jam përpjekur të gjej vende të
ngrohta në stacionet e trenave dhe në kafenetë. Nuk di cfarë të bëj.
Ndihem i pafuqishëm. Ku të shkoj?”

33-vjeçari ishte në Bullgari për disa ditë pushime dhe më 20 Janar do të khehej por është penguar në aeroport, ndërsa bashkëshorteja e tij është lejuar të udhëtojë. Lala i kishte dhënë Ministrisë së Brendshme britanike një adresë të gabuar të origjinës. Në dokumentet që ai kishte dorëzuar thuhej se ishte lindur në vitin 1986 në Serbi (Kosovë) por britanikët zbuluan se ai ishte lindur në vitin 1985 në Shqipëri. Ai kishte shkuar në Britaninë e Madhe duke thënë se ishte ndarë nga familja e tij për shkak të luftës në Kosovë, megjithatë u shkollua dhe ndoqi edhe universitetin ndërsa ka mundur të marrë edhe pashaportën britanike.