Administrata e Joe Biden hoqi sanksionet ndaj gjyqtarëve dhe stafit të Gjykatës Penale Ndërkombëtare (ICC) të vendosura nga ish-Presidenti Donald Trump.

Sekretari i Shtetit Antony Blinken tha në një deklaratë se Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të kundërshtojnë qëllimin e gjykatës për të hetuar raste që përfshijnë Afganistanin ose Izraelin.

Uashingtoni dëshiron t’i konsiderojë këto raste “në dialog me të gjithë pjesëmarrësit në procesin e lidhur me ICC në vend se vendosjen e sanksioneve”, shtoi ai, duke cituar AFP.

Biden “revokoi” një dekret presidencial nga qershori i vitit të kaluar që lejonte gjyqtarët të dënoheshin, “duke i dhënë fund kërcënimit të sanksioneve ekonomike dhe kufizimeve të vizave”, u njoftua.

Sanksionet e vendosura nga qeveria e mëparshme ndaj prokurores së ICC Fatou Bensoudi dhe një zyrtari tjetër, Phakiso Mochochoko, janë hequr, ashtu si edhe disa kufizime të vizave të vendosura në 2019 për anëtarët e gjykatës në Hagë.

“Këto vendime përshkruajnë analizën tonë se këto masa ishin të papërshtatshme dhe joefektive,” tha Blinken.

Administrata Trump sanksionoi prokurorin në shtator si pjesë e një ofensive të paparë ndaj ICC për të paralajmëruar kundër çdo ndjekje penale të trupave amerikane dhe përfshirjen e tyre në konfliktin në Afganistan.