Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re

 Sëmundjet tumorale në vendin tonë po pësojnë vetëm rritje. Në raportin e Institutit të Shëndetit Publik për kancerin e zorrës së trashë, apo kanceri kolorektal siç njihet ndryshe, thuhet se në 10 vitet e fundit, numri më i lartë është hasur në vitin 2017 me 430 raste dhe në vitin 2021 me 492 raste.

 

Mjekët vlerësojnë si faktor kryesor rrisku për kancerin e zorrës së trashë, dietën ushqimore.

 

HYSNI DEDE

 

GASTROHEPATOLOG

 

“Jeta e vrullshme, të ushqyerit me produkte jo të shëndetshme si: fast food, mish i kuq apo ushqimet e yndyrshme janë faktorë tipik.”

 

Edhe vdekjet nga ky lloj kanceri, ashtu si rastet, kanë ardhur në rritje, Sipas ISHP në krahasim me vitin 2015, gjatë vitit 2021 vdekshmëria u rrit me 14%.

 

HYSNI DEDE

 

GASTROHEPATOLOG

 

“Ka një lloj frike nga ana e pacientëvë për tu drejtuar tek mjeku edhe kur dyshojnë dhe i neglizhojnë duke menduar se janë të përkohshme dhe do të kalojnë.”

 

Sipas ekspertëve tashmë ky kancer nuk po kërcënon më vetëm personat mbi 50-vjeç.

 

HYSNI DEDE

 

GASTROHEPATOLOG

 

“Vitet e fundit është parë një trend i uljes së moshës, tani po e shohim shfaqen e kancerit të zorrës së trashë edhe tek 40 vjecarët. Prandaj apeli ëhstë të bëhën depistime të vazhdueshme”

 

Studime tregojnë se risku i këtij kanceri mund të ulet përmes shtimit të aktivitetit fizik, uljes së peshës trupore, uljes së konsumit të alkoolit dhe lënies së duhanit.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re