Skip to content

Si do pastrohet Letonia nga Sovjetizmi deri në nëntor

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Letonia miratoi një ligj të enjten duke urdhëruar që të gjitha monumentet dhe ndërtesat e tjera që lavdërojnë regjimet totalitare duhet të hiqen deri më 15 nëntor.

Urdhri rendit Monumentin Sovjetik të Fitores në Riga midis atyre që duhet të prishen, i cili tashmë është miratuar nga këshilli i qytetit.

Ligji liston rreth 300 monumente, pllaka përkujtimore dhe memorialë në Letoni që festojnë regjimin sovjetik ose Ushtrinë e Kuqe, megjithëse asnjëra nuk është aq e diskutueshme sa Monumenti i Fitores në kryeqytet.

Monumenti madhështor në Riga përbëhet nga një obelisk 79 metra i lartë dhe disa statuja të mëdha bronzi. U ndërtua në vitin 1985 për të shënuar 40-vjetorin e fitores sovjetike ndaj Gjermanisë në Luftën e Dytë Botërore.

Letonia ishte nën pushtimin gjerman dhe sovjetik gjatë Luftës së Dytë Botërore. Pas përfundimit të luftës, ai u aneksua në Bashkimin Sovjetik deri në vitin 1991.

Shumë e panë monumentin si një simbol të ri-pushtimit të Letonisë, jo lirisë.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë