Mpiksjet e gjakut mund të jenë kërcënuese për jetën, kështu që është e rëndësishme të vini re shenjat që trupi juaj po ju dërgon në mënyrë që të reagoni në kohë.

Çfarë duhet ditur për mpiksjen e gjakut?

“Koagulimi i gjakut mund të jetë vrasës i heshtur. Ai mund të shfaqet në shumë mënyra dhe të çojnë në komplikime serioze. Pirja e duhanit, presioni i lartë i gjakut dhe disa medikamente, si estrogjeni, rrisin rrezikun e zhvillimit të mpiksjes së gjakut. Njohja e simptomave mund t’ju shpëtojë jetën.

Mund të keni mpiksje gjaku dhe të mos e dini

Mbulimet e gjakut më së shpeshti gjenden në këmbë dhe bllokojnë furnizimin me oksigjen në indet përreth. Megjithatë, mpiksjet sipërfaqësore ose të gjakut në një pjesë të trupit pa indet e prekura ndonjëherë mund të kalojnë pa u vënë re. Te mpiksjet e gjakut që nuk tregojnë simptoma janë veçanërisht të rrezikshme, sepse nëse nuk trajtohen, ato ende mund të çojnë në komplikime serioze në mushkëri ose tru.

Frymëmarrje e rënduar ose marramendje

Ju ka të ngjarë të injoroni lodhjen, djersitjen, gulçimin ose marramendjen pas aktivitetit të moderuar ose të fuqishëm. Megjithatë, nëse ato shfaqen shpesh, veçanërisht kur jeni duke pushuar ose duke kryer ndonjë aktivitet të lehtë, këto simptoma nuk duhen anashkaluar. Një mpiksje gjaku në mushkëri quhet emboli pulmonare dhe parandalon hyrjen e oksigjenit në gjak. Embolia pulmonare mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet shpejt.

Ënjtje, dhimbje, njollë ose djegie e lëkurës

Nëse nuk jeni të sigurt për shenjat e një mpiksje gjaku, mund të ngatërroni lëkurën e fryrë ose të zbardhur në një gjymtyrë si një dëmtim të fundit ose të injoroni një ndryshim të lehtë në ngjyrë ose temperaturë në këmbë.

Megjithatë, ato mund të jenë gjithashtu shenja të trombozës së venave të thella, ose një mpiksje gjaku që është formuar thellë nën lëkurë dhe po bllokon gjakun të arrijë në indet e shëndetshme. Nëse përjetoni dhimbje të mprehta të njëanshme, skuqje, ënjtje ose lëkurë të ngrohtë në një zonë të caktuar, kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur. Tromboza e venave të thella mund të çojë në emboli pulmonare ose probleme më serioze, duke përfshirë gangrenën.

/shkollaeshendetit.com