A vini re një ndryshim në mënyrën se si ndiheni kur moti ndryshon? Nëse po, nuk jeni vetëm ju në këtë gjendje dhe as nuk është dicka imagjinare kjo gjë. Disa njerëz janë më të ndjeshëm se të tjerët ndaj ndryshimeve në presionin barometrik, i njohur gjithashtu si presioni atmosferik, i cili zakonisht zvogëlohet kur kushtet e motit përkeqësohen.

Ndërsa mund të jetë e vështirë të identifikohet presioni barometrik si shkaku përfundimtar i disa gjendjeve shendetesore të caktuara, ia vlen të vihen re ndryshimet e problemeve ose shqetësimeve që duket se ndizen kur retë rrokullisen.

“Rezultati më i zakonshëm i raportuar i ndryshimeve në presionin barometrik në shëndetin tonë është i lidhur me dhimbje koke dhe migrenë,” thonë mjekët. “Mundësia e dhimbjes së kokës rritet gjithashtu nëse njeriu ka edhe ndonjë bllokim në sinuset.”

Ndërsa shumë nga ato që janë shkruar për presionin barometrik përqendrohen në ndryshimet që përjetojmë kur udhëtojmë në lartësi të mëdha, efektet e ndryshimeve të shkaktuara nga moti në presionin atmosferik mund të përjetohen edhe pa dalë nga shtëpia.

Si ndikon presioni barometrik në organizëm?

Presioni barometrik është përcaktuesi kryesor i presionit të pjesshëm të oksigjenit në ajrin që thithim. Ndërsa presioni barometrik ndryshon, ka një efekt të drejtpërdrejtë në atë presion të pjesshëm të oksigjenit. Pra, ashtu si presioni i oksigjenit në gjakun tonë zvogëlohet kur shkojmë në lartësi të mëdha, zvogëlohet gjithashtu kur presioni barometrik ulet gjatë një ndryshimi të motit.

Pra, pse dhimbja e kokës?

“Furnizimi me gjak i trurit tonë është shumë i ndjeshëm ndaj ndryshimeve në oksigjen”, thone mjeket . “Për të rritur shpërndarjen e oksigjenit në tru, trupi zgjeron natyrshëm enët e gjakut cerebrale. Kjo rrit rrjedhjen e gjakut në tru, por mund të shkaktojë një dhimbje koke.”

Megjithatë, ka disa mënyra për të kapërcyer problemet e mundeshme. Si të menaxhoni simptomat shëndetësore të lidhura me motin?

“Ndryshimet e motit janë të pashmangshme, kështu që ju duhet të përpiqeni të zbusni efektin në përgjithësi duke pushuar më shumë, duke qëndruar të hidratuar mirë, duke ulur stresin dhe duke shmangur alkoolin e tepërt.”

Nëse keni ilaçe me recetë për dhimbje koke ose për problemet e sinusit, sigurohuni që t’i merrni siç përshkruhet. Nëse dhimbja e kokës është problem, provoni të merrni ilaçe për dhimbjen akute të kokës sa më herët, pikërisht kur simptomat fillojnë.

Përveç dhimbjeve të kokës, disa njerëz mund të përjetojnë dhimbje kyçesh kur presioni barometrik zvogëlohet (besoj keni parasysh disa qe pretendojne se jane parashikuesit e motit “Unë mund ta ndjej në kockat e mia kur do prishet moti”. Është e dobishme për të gjurmuar këto incidente, për të parashikuar çdo dhimbje kyçesh përpara një ndërrimi të motit të ardhshëm. Në këtë mënyrë, ju mund ta kompensoni atë me një mjekim që mund të merrni tashmë për këtë problem, ose përmes ushtrimeve, evitimit të streseve ose ndonjë ilaçi tjetër që keni gjetur që lehtëson dhimbjen tuaj.

Nëse ndryshimet e motit duket se kanë një efekt mbi ju, ka të ngjarë të përjetoni efekte anësore edhe nga lartësitë e larta. Mjeket sugjerojne që kushdo që jeton nën 1000 metra lartesi duhet të shmangë ngjitjen e shpejtë në lartësi të mëdha, më të mëdha se 2000 metra dhe duhet të konsultohet me mjekun e vet për të mësuar më shumë nëse planifikon një udhëtim të këtij lloji.