Kërkimet tregojnë se dhënia e një dhurate të keqe mund të dëmtojë marrëdhëniet tuaja. Si mund të jeni i sigurt që të zgjidhni diçka që personi që do t’ja jepni do ta pëlqejë?

Tani është sezoni i dhuratave të festave. Në Mbretërinë e Bashkuar, familja mesatare shpenzon rreth 500 paund për dhurata gjatë sezonit tradicional të festave, duke u afruar me amerikanët që shpenzojnë rreth 650 dollarë.

 

Megjithëse dhënia e dhuratave mund t’ju bëjë të lumtur, komunikoni ndjenjat tuaja drejt marrësit dhe madje forconi marrëdhëniet, një dhuratë jo e duhur mund të ketë efektin e kundërt.

 

“Zgjedhja e dhuratës së gabuar mund të jetë një lloj rreziku për marrëdhëniet sepse tregon se nuk keni asgjë të përbashkët”, thotë Elizabeth Dunn, profesore e psikologjisë në Universitetin e British Columbia në Kanada.

 

Hulumtimi i saj ka treguar gjithashtu se dhuratat e padëshirueshme ndonjëherë mund të ndikojnë negativisht në perceptimin e marrësit për potencialin e ardhshëm të një marrëdhënieje.

 

Meqenëse nuk doni që dhurata juaj e festave të shkaktojë më shumë dëm sesa të mirë, si mund të jeni i sigurt për të zgjedhur një dhuratë që marrësi do ta pëlqejë?

Psikologjia ka përgjigjen. Mos u shqetëso për çmimin.

 

Hulumtimet në të vërtetë kanë treguar se shpenzimi i shumtë jo gjithmonë garanton një dhuratë të mirë.

Një studim zbuloi se sa më e kushtueshme një dhuratë, aq më shumë dhuruesi pritet që marrësi ta vlerësojë atë.

Por ndërsa dhënësit mendonin se shpenzimet më shumë përcillnin më shumë mendime, marrësit nuk e lidhnin çmimin me nivelin e tyre të vlerësimit.

 

“Duket mjaft intuitive që nëse shpenzoni më shumë, do të merrni një dhuratë më të mirë. Rezulton se nuk ka prova që marrësit të jenë të ndjeshëm ndaj kostos së një dhurate, kur të kuptojnë se sa do të shijojnë atë dhuratë”, thotë Jeff Galak, profesor i asociuar i marketingut në Shkollën e Biznesit Carnegie Mellon Tepper në Pittsburgh.

Galak, i cili studion sjelljen e konsumatorit dhe marrjen e vendimeve, pranon se mund të të duhet të godasësh një prag të caktuar çmimesh për shkak të traditës ose pritjeve.

Dhurata në vetvete është ajo që ka më shumë rëndësi.

Ai thotë se mashtrimi për të dhënë një dhuratë të shkëlqyer është të mendosh për momentin e fluturimit të dorëzimit të tij në të vërtetë.

 

“Kur dhuruesit japin dhurata, ata po përpiqen të optimizohen në momentin kur ata japin dhuratën dhe shohin buzëqeshjen në fytyrën e marrësit menjëherë në atë moment.

Nëse keni diçka të përbashkët me dikë, merrni diçka që ndan të njëjtën dashuri”, thotë Elizabeth Dunn.

Me fjalë të tjera, mund të mos jetë emocionuese të shikosh një mik apo anëtar të familjes të hapë dhuratën e një abonimi që transmeton filma, kështu që mund të kesh më pak të ngjarë të japësh një të tillë.

 

Por një person në të vërtetë mund ta pëlqejë atë, pasi është një dhuratë që mund të shijohet shpesh me kalimin e kohës.

Harrojeni pjesën e unikes

Galak gjithashtu sugjeron të mos varesh nga dhurata më unike.

Ndonjëherë diçka që duan shumë njerëz ose shumë të tjerë mund të jetë pikërisht ajo që dikush dëshiron.

Një studim tregoi se ne priremi të përqëndrohemi në tiparet dhe personalitetin unik të një marrësi, ndërsa bëjmë blerje për to.

 

Por kjo na çon të injorojmë aspektet e tjera të dëshirave dhe nevojave të tyre, të cilat mund të na bëjnë t’i blejmë një dhurate inferiore.

Ne gjithashtu kemi tendencën të dëshirojmë të blejmë dhurata të ndryshme për shumë njerëz, edhe nëse të gjithë mund të jenë më të lumtur me të njëjtën gjë dhe kurrë nuk mund të krahasojnë dhurata fare.

Në mënyrë që të ndjehen si një dhurues të mirë, njerëzit gabimisht ndjehen sikur duhet të bëjnë dhurata të ndryshme, madje edhe me koston e dhuratës më të mirë.

Ju gjithashtu mund të anashkaloni blerjen e diçkaje që zotëroni sepse nuk doni të minoni ndjenjën tuaj të individualitetit.

 

Bleni bazuar në interesat e përbashkëta

Për të blerë më mirë, profesori i psikologjisë Dunn sugjeron të filloni me diçka që keni të përbashkët me marrësin.

Ajo thotë se në vend që të përdorni preferencat tuaja personale dhe t’i rregulloni ato për mënyrën se si ju dhe marrësi largohen, përqendrohuni në atë që ndani dhe zgjidhni një dhuratë prej andej.

Njerëzit janë më të mirë në zgjedhjen e diçkaje për veten e tyre, kështu që nëse keni diçka të përbashkët me dikë, merrni diçka që ka të njëjtën prirje, sepse juve ju pëlqen dhe viheni në vendin e tij.

 

“Të pyesësh dikë se çfarë do, shihet si tabu. Dhe kjo është një turp. Të gjithë do të ishim më mirë nëse do t’u jepnim njerëzve atë që dëshirojnë”, thotë Jeff Galak.

Për një dhuratë edhe më të fortë mendoni për një interes të përbashkët që ndani dhe blini diçka që marrësi juaj mund të përjetojë, biletat e koncertit ose një klasë gatimi.

Kërkimet kanë treguar gjithashtu se dhuratat eksperimentale mund t’ju afrojnë juve dhe marrësin, edhe nëse nuk e përjetoni dhuratën me marrësin tuaj.

Pyet ata se çfarë duan

Nëse nuk keni asgjë të përbashkët, rekomandohet thjesht ta pyesni marrësin se çfarë dëshiron.

 

Në fakt, studimi tregon se njerëzit janë më shumë vlerësues të dhuratave që ata kërkojnë sesa ato që nuk i pranojnë.

“Njerëzit duan të jenë krijues dhe të befasojnë marrësin, por dhurata më e mirë do të jetë gjithçka që do të thonë ata që duan”, thotë Dunn.

Mënyra më e thjeshtë për ta bërë një person të lumtur me një dhuratë është t’i pyesni ata çfarë ata duan.

Nuk është një përgjigje që shumica e njerëzve e pëlqen, sepse dhuratat e mira supozohet të jenë ‘surprizë’, edhe pse shkenca e ka hedhur poshtë këtë.

 

Mos e hidhni dhuratën nëse nuk e pëlqen

Në fund të ditës, mos u shqetësoni shumë për të dhënë një dhuratë, dhuratat me të vërtetë të këqija janë të rralla.

Nëse diçka nuk është jashtëzakonisht e papërshtatshme, marrësi do të ndiejë njëfarë vlerësimi. Galak thotë se gjatë hulumtimit të tij ai ka pyetur mijëra pjesëmarrës për dhuratat që kanë marrë dhe ai rrallë dëgjon dikë të flasë për një dhuratë të keqe.

Edhe nëse i jepni një dhuratë jo parësore dikujt që keni afër, duhet t’i hiqni mendimet e kqija.

Kjo sepse kur dikush jep një dhuratë të keqe, e nxit marrësin të mendojë pse dhënësi e zgjodhi atë.

 

Hulumtimi i tij tregon se nëse marrësi juaj ndihet sikur keni harxhuar shumë kohë për të bërë zgjedhjen tuaj, ata do ta vlerësojnë përpjekjen që shkoi në zgjedhjen e një dhurate më pak të dëshirueshme.

Me fjalë të tjera, thënia e vjetër“ Është mendimi që ndikon!“, vërtet mund të jetë e vërtetë.

Dhe edhe nëse nuk e merrni dhuratën si duhet, dikush do të ndjehet mirë në situatë: ju.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re