Të ardhurat e prodhuesve kryesorë të armëve u ulën lehtë në vitin 2022 pasi ata nuk mund të përballonin kërkesën me kapacitetet e tyre, raportoi instituti suedez SIPRI.

Të ardhurat e 100 prodhuesve kryesorë u ulën vitin e kaluar me 3.2 për qind, në 597 miliardë dollarë, llogaritur nga Instituti i Stokholmit për Kërkimin Ndërkombëtar të Paqes (SIPRI).

Pushtimi rus i Ukrainës dhe tensionet gjeopolitike në mbarë botën kanë krijuar kërkesë të fortë, por shumë prodhues evropianë dhe amerikanë nuk kanë qenë në gjendje të rrisin ndjeshëm kapacitetin e prodhimit për shkak të mungesës së fuqisë punëtore, rritjes së kostove dhe ndërprerjeve të furnizimit, shpjegon instituti.

“Përveç kësaj, vendet dërguan porosi të reja drejt fundit të vitit, kështu që rritja e kërkesës për shkak të hendekut kohor midis porosive dhe prodhimit nuk u reflektua në të ardhurat e kompanive në vitin 2022”, shtojnë ata.

Rezultate më të dobëta të kompanive amerikane dhe ruse

Ata ia atribuojnë të ardhurat më të ulëta në vitin 2022 kryesisht rezultateve më të dobëta të kompanive amerikane dhe ruse.

Të ardhurat e prodhuesve amerikanë të armëve u ulën me 7.9 për qind vitin e kaluar, në 302 miliardë dollarë, kryesisht për shkak të problemeve të prokurimit dhe mungesës së fuqisë punëtore, zbuluan ata.

Të dhënat për kompanitë ruse janë “jashtëzakonisht” të kufizuara dhe vetëm dy janë përfshirë në raport, me një rënie prej 12 për qind të të ardhurave në 20.8 miliardë dollarë, sipas institutit suedez.

Prodhuesit evropianë rritën të ardhurat me 0.9 për qind, me Airbus dhe KNDS burimin kryesor.

Rritja në Lindjen e Mesme

Rritjen më të fortë e kanë regjistruar kompanitë në Lindjen e Mesme, me 11 për qind, në 17.9 miliardë dollarë, llogarit SIPRI. Prodhuesit turq u shquan me normën më të lartë të rritjes, prej 22 për qind, dhe prodhuesit izraelitë me shumën më të lartë, prej 12.4 miliardë dollarësh.

“Kompanitë e Lindjes së Mesme të specializuara në produkte teknologjikisht më pak të sofistikuara arritën të rrisin prodhimin në një periudhë më të shkurtër kohore dhe t’i përgjigjen rritjes së fortë të kërkesës,” shpjegon studiuesi i SIPRI Diego Lopes da Silva, duke veçuar Baykar të Turqisë, prodhuesi i dronit Bayraktar.

“Shumë prodhues armësh kanë pasur probleme në përshtatjen me luftën me intensitet të lartë,” shton Lucie Beraud-Sudreau, drejtore e departamentit të kërkimit të armëve të SIPRI.

Kompanitë amerikane ruajtën vendin e parë me gjysmën e të ardhurave totale, të ndjekura nga një grup kompanish kineze me një peshë prej 18 për qind.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re