Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg bëri thirrje për një hetim në skandalin e spiunazhit danezo-amerikan, pas raportit që autoritetet daneze ndihmuan Agjencinë Amerikane të Sigurisë Kombëtare (NSA) për të përgjuar politikanë të shquar evropianë, mes tyre dhe Merkelin.

“Vendet e përfshira në çështje janë aleatë të NATO-s dhe duhet të vendosin të gjitha faktet në tryezë dhe të zbulojnë se çfarë ka ndodhur në të vërtetë,” i tha Jens Stoltenberg transmetuesit publik danez DR.

Ai tha se çështja kishte hedhur një dritë të shëmtuar në Danimarkë, por që besimi te NATO mbeti i paprekur.

Gazetarët investigativë të Televizionit Danez DR, së bashku me mediat gjermane si GDR, WDR dhe Sueddeutsche Zeitung, zbuluan të dielën se NSA dyshohet se përgjoi telefonat e politikanëve kryesorë duke përdorur një softuer të krijuar nga shërbimi i inteligjencës ushtarake daneze FE.

Hulumtimi u bazua në burime anonime dhe analiza të brendshme të FE nga 2012 dhe 2014.

Një shpjegim po kërkohet nga qeveria daneze

Presidenti francez Emmanuel Macron dhe kancelarja gjermane Angela Merkel gjithashtu kërkuan një shpjegim të plotë nga qeveria në Kopenhagë.

Kryeministri danez Mette Frederiksen tha se nuk kishte mbikëqyrje sistematike të aleatëve dhe se ajo nuk besonte se marrëdhëniet e Danimarkës me Gjermaninë dhe Francën ishin dëmtuar.

Jen Psaki nga Shtëpia e Bardhë tha se Shtetet e Bashkuara kishin lëshuar një rishikim gjithëpërfshirës të qasjes së tyre për mbikëqyrjen jashtë shtetit që nga ajo kohë dhe se Presidenti Obama kishte lëshuar një direktivë presidenciale në atë kohë që ndryshoi ndjeshëm qasjen e SHBA.

“Ne do të vazhdojmë të punojmë me aleatët dhe partnerët tanë evropianë për të adresuar të gjitha çështjet përmes kanaleve të përshtatshme të sigurisë kombëtare,” tha ajo.