Fiks Fare trajtoi sërish për të disatin vit rresht ujin që shitet me
bote tek konsumatori. Në Tiranë shitet ky ujë është jashtë çdo kushti
higjenio- sanitar. Sipas UKT-së ujë që ata i shesin tregtarëve të
boteve, nëpërmjet faturave, nuk është i pijshëm, nuk është i kontrolluar
dhe nuk është i trajtuar. Madje ky ujë del nga UKT-të me fatura për
vaditje dhe në asnjë rast për konsumim.
Pavarësisht se duhet t’i ndalojë, Inspektoriati
Shtetëror Shëndetësor ka dështuar të kontrollojë dhjetëra bote që shesin
ujë për vaditje, për ujë të pijshëm.

Ata pretendojnë se kanë leje, por për të transportuar ujë për vaditje dhe jo të pijshëm.

Fiksi e ka trajtuar problematikën e tregtimit të boteve të ujit
thuajse çdo vit, deri sa Ministria e Shëndetësisë ngriti një grup pune
të përbashkët për të bllokuar këtë lloj tregtie që rrezikon shëndetin e
konsumatorëve. Task -Forca e ngritur, nuk zgjati shumë, pasi shitësit e
ujit me bote, arritën të regjistrohen me nipt.

Sot, Ujësjellësi i Tiranës u shet ujin e pa trajtuar me fatura
tatimore. Sipas Drejtorit të Shitjeve pranë UKT-së Elvin Tivari, kjo
është gjetur si zgjidhje për të shmangur çarjet e paligjshme te rrjetit,
si edhe mos kontrollin e këtyre boteve që deri një vit më parë
mbusheshin në mënyrë informale. Ai deklaron gjithashtu që uji që ata
shesin nuk është i pijshëm dhe se nuk janë ata që duhet ta kontrollojnë
se ku shkon.

“Ai ujë është i pa trajtuar dhe i pa kontrolluar” cilëson Tivari.

Autobotet janë aq të shumta, sa vetëm në pikën e Dajtit, mbushen në
një orë afërsisht rreth 6 autobote. Fiksi intervistoi shitësit e ujit të
cilët pretendojnë se ky ujë është i pijshëm. Ndërsa ka nga ata që këtë
ujë pretendojnë se e çojnë për vaditje apo larje e gatim. Ndërkohë që
kamera e Fiksit i ka ndjekur dhe xhiruar duke e shitur tek qytetarë të
ndryshëm me bidona të vegjël.

Mjeku specialist i Pikës Vendore të Shëndetit Publik, ish drejtoria e
Higjienës, thotë se ata nuk kanë tagrin e kontrollit dhe se kjo tregti
është informale.

“Është informale, pasi ligji nuk e njeh dhe e ndalon këtë lloj
tregtie. Në kemi refuzuar çdo kërkesë për leje higjiene” shtoi ai.

Gjithashtu nga analizat që ky Institucion ka bërë në burimet natyrale
Dajt, në të dyja stinët, si për vitin 2017 ashtu edhe për 2018 kanë
dalë me ngarkesa bakteriale dhe jashtë normave të lejuara për t’u pirë.
Janë njoftuar institucionet si Prefektura, Ministria dhe Inspektoriati,
por ky i fundit që ka edhe për detyrë kontrollin të paktën dy vitet e
fundit nuk ka kërkuar bashkëpunim. Sipas mjekut uji që shitet me bote
është i rrezikshëm për konsumatorin jo vetëm pasi është jashtë
kontrollit, por sepse nuk shoqërohet me fletë-analizash dhe se askush
nuk mban përgjegjësi për sëmundjet që shkakton pirja e ujit të ndotur në
organizëm.

Fiksi për më shumë se njëherë kërkoi bashkëpunimin e Inspektoriatit Shtetëror Shëndetësor, por Gjergj Koja, titullari në detyre, nuk dha asnjëherë përgjigje. Vetëm një ditë më parë Fiksi mësoi që ka dhënë dorëheqjen. I vetmi grup kontrolli, Task Force, është ai i UKT-së që ashtu siç edhe shprehen Inspektorët kontrollojnë vetëm faturat dhe nuk pyesin se cili është destinacioni përfundimtar i ujit.tch/

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re