Një raport i Kombeve të Bashkuara tregon se zhvillimi socio-ekonomik palestinez në vitin 2020 pësoi një nga vitet më të këqija që nga viti 1994.

Një raport i lëshuar nga Zyra e Koordinatorit Special të KB për Procesin e Paqës në Lindjen e Mesme (UNSCO) tha se afër gjysma e popullsisë palestineze kishte nevojë për ndihmë humanitare, pasi kriza e zgjatur humanitare u përkeqësua nga pandemia koronare.

“Autoriteti Palestinez dhe populli palestinez vuajtën shumë në vitin 2020, dhe më shumë se gjysma e popullsisë ka nevojë për ndihmë. Sidoqoftë, unë shpresoj se donatorët do të paraqiten dhe do të ofrojnë ndihmën e nevojshme,” tha Koordinatori Special Tor Wennesland.

Pasoja të mëdha të “bllokimit”

Raporti përshkruan vitin 2020 si një vit i shumë sfidave për palestinezët, institucionet e tyre dhe ekonominë gjatë pandemisë dhe krizës së paparë fiskale, raporton Anatolia.

Thuhet se rreth 150,000 palestinezë humbën vendet e tyre të punës gjatë “bllokimit” të parë, i cili ndodhi pranverën e kaluar dhe pritet që “bllokimi” aktual të shkaktojë pasoja negative.

“Në fillim të shkurtit, vaksinat filluan të mbërrinin në territorin e okupuar palestinez dhe KB, me ndihmën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe UNICEF, po mbështet përgatitjet e qeverisë palestineze për të marrë dhe shpërndarë vaksinat, përfshirë përmes COVAX-AMC,” tha Wennesland.

Ai shtoi se mbështetja logjistike e Izraelit është gjithashtu e nevojshme në shpërndarjen e vaksinave në zonat në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës.

Raporti thotë se shpërndarja më e madhe e vaksinave pritet të mbulojë grupet prioritare në territorin palestinez të pushtuar në dy muajt e ardhshëm, por mbeten vështirësi të konsiderueshme të financimit.

Një ftesë për bashkësinë ndërkombëtare

“Këto janë kohë sfiduese, por është më shumë një arsye për udhëheqësit izraelitë dhe palestinezë për të treguar fleksibilitet dhe një qasje pragmatike për zgjidhjen e çështjeve urgjente dhe për të siguruar që populli palestinez të kapërcejë një vit të vështirë,” tha Wennesland.

Raporti i bëri thirrje komunitetit ndërkombëtar të mbështesë një gamë të gjerë të projekteve humanitare dhe të zhvillimit, me mbështetje teknike, për të ndihmuar Autoritetin Palestinez në zbatimin e reformave ekonomike.

“Unë i bëj thirrje komunitetit ndërkombëtar të punojë së bashku për të parandaluar çdo pengesë në të ardhmen nga populli palestinez dhe për të parë përparim në fusha të rëndësishme me interes të përbashkët, veçanërisht marrëdhëniet ekonomike izraelo-palestineze”, tha Wennesland.