Partia Socialiste Katalunase (PSC) e ish-ministrit spanjoll të Shëndetësisë Salvador Ille fitoi më shumë vota në zgjedhjet parlamentare të së dielës në Katalonjë, por jo aq sa të formonte një qeveri më vete, kështu që partitë e pavarësisë ka të ngjarë të formojnë një koalicion dhe të qëndrojnë në pushtet.

Partitë që mbështesin pavarësinë e Katalonjës fituan 74 vende në parlament, ndërsa partitë që mbështesin integritetin e Spanjës fituan 61 vende.

PSC, e cila mbron integritetin e Spanjës, mori 33 anëtarë të parlamentit me 135 vende, ku 68 anëtarë janë të nevojshëm për të formuar një qeveri.

Nuk priten negociata të lehta

Duke qenë se PSC vështirë se mund të marrë mbështetjen e mjaftueshme nga partitë e tjera, ka të ngjarë që qeveria e re të formohet nga dy parti të pavarësisë, e Majta Republikane Katalunase (ERC) dhe e djathta e qendrës së bashku për Katalonjën (JxCat), e cila përfundoi e dyta dhe e treta.

Deri më tani, ata kanë menaxhuar bashkërisht këtë provincë autonome me rreth 7.5 milion banorë në Spanjën verilindore.

ERC, e ish-Zv.kryeministrit Oriol Junqueras, i dënuar me 13 vjet burg për organizimin e një referendumi për pavarësi 2017, gjithashtu fitoi 33 vende, dhe JxCat i ish-kryeministrit Carles Puigdemont, me qendër në Belgjikë, fitoi 32 vende.

Në të njëjtën kohë, partia anti-kapitaliste për pavarësi, Kandidatura e Unitetit Kombëtar (CUP), mori 9 deputetë.

Të tre partitë, të lidhura nga një dëshirë për të krijuar një republikë të Katalonjës, mbajnë 74 vende së bashku, kështu që pritet të bien dakord mbi një qeveri koalicioni.

Sidoqoftë, ka pasur ndarje të mprehta dhe të ndryshme midis tyre në javët e fundit, kështu që këto negociata ndoshta nuk do të jenë të lehta dhe të shpejta.

Vox-i spanjoll i krahut të djathtë fitoi 11 vende

Zgjedhjet u shënuan, ashtu si në vitet e mëparshme, nga një ndarje midis atyre që mbështesin pavarësinë e Katalonjës dhe atyre që mbështesin integritetin e Spanjës.

Për shkak të pandemisë së virusit corona, 53.38 përqind e votuesve shkuan në votime, dukshëm më pak se rekordi 82 përqind në zgjedhjet e fundit të vitit 2017.

Një sukses i rëndësishëm u arrit nga partia e krahut të djathtë spanjoll Vox, nën moton “Le ta kthejmë Katalonjën”, sepse ajo hyri për herë të parë në Parlamentin e Katalonjës.

Ajo fitoi 11 deputetë, duke përfunduar në vendin e katërt.