Një sondazh i zhvilluar në Britani të Madhe zbuloi se 7 nga 10 muslimanë u janë nënshtruar akteve islamofobike në punë.

Faqja e internetit “Hyphen”, e cila fokusohet në çështjet që lidhen me muslimanët në Britani dhe vendet evropiane, zhvilloi një anketë nga 22 prilli deri në 10 maj me 1.503 muslimanë, 700 prej të cilëve janë të moshës (18-24 vjeç) që jetojnë në Britani.

Sondazhi shqyrtoi sjelljet islamofobike me të cilat përballen muslimanët në vendet e tyre të punës dhe pjesëmarrjen e tyre në shoqëri.

– Muslimanët me ngjyrë më të ekspozuar ndaj sjelljeve islamofobike

Sipas rezultateve të sondazhit, 7 nga 10 (69 për qind) muslimanë britanikë që punojnë aktualisht janë të ekspozuar ndaj akteve islamofobike në punë.

Sjellja islamofobike ndaj punonjësve muslimanë është më e zakonshme kur ndërveproni me klientët ose të huajt (44 për qind), në ngjarjet sociale në punë (42 për qind) dhe kur përpiqeni të merrni një rritje të gradës në punë (40 për qind).

Muslimanët me ngjyrë në veçanti, janë më të ekspozuar ndaj qasjeve islamofobike në punë sesa pakicat e tjera. Përderisa 37 për qind e muslimanëve britanikë thonë se e kanë përjetuar këtë gjatë procesit të pranimit në punë, kjo përqindje është 58 për qind tek muslimanët me ngjyrë që punojnë.​​​​​​​

– Rritja e pjesëmarrjes së komunitetit të muslimanëve në Britani

Në sondazh theksohet se rritja e kostos së jetesës në vitet e fundit ka ndikuar negativisht edhe në jetën e muslimanëve në Britani.

54 për qind e muslimanëve britanikë të anketuar thanë se ishte më e vështirë të përballen shpenzimet bazë si faturat e shërbimeve, ushqimi dhe karburanti sesa 5 vjet më parë.

Sipas rezultateve të sondazhit, pavarësisht islamofobisë dhe rritjes së kostove të jetesës në Britani, ende ekziston një optimizëm i gjerë në fusha që variojnë nga pjesëmarrja e komunitetit deri tek përmirësimi i pritshmërive.

Krahasuar me 5 vjet më parë, 68 për qind e të anketuarve ndanë mendimin se pjesëmarrja muslimane në Britani është rritur dhe 58 për qind ndajnë mendimin se Britania është më shumë një model për të rinjtë muslimanë që rriten në këtë vend.

Uebsajti i sapohapur “Hyphen” menaxhohet nga Martin Newland, ish-redaktor i Daily Telegraph dhe National dhe Burhan Wazir, i cili më parë ka punuar për The Times, Observer dhe Al Jazeera.

Me seli në Londër, “Hyphen” synon të nxjerrë në pah rolin në rritje të afro 30 milionë muslimanëve të kontinentit evropian në formësimin e peizazhit kulturor, politik dhe ekonomik të kontinentit.
Burimi: AA

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png