Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut në Strasburg liroi Gjermaninë nga përgjegjësia për sulmin ajror ndaj dy tankeve në 2009 pranë Kunduzit në Afganistan, kur sipas të dhënave jozyrtare, më shumë se njëqind civilë u vranë.

“Pas sulmit, Gjermania nisi një hetim që u krye në përputhje me të gjitha kriteret dhe rregullat,” lexohet në shpjegimin e gjykimit të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

Kjo refuzoi procesin gjyqësor të një afgani i cili humbi dy djem në sulmin më 4 shtator 2009. Ai akuzoi autoritetet gjermane se nuk kanë bërë sa duhet për të zgjidhur rrethanat e ngjarjes pas sulmit.

Ai gjithashtu kërkoi dëmshpërblim më të madh se 5,000 euro, të cilat Gjermania tashmë u kishte paguar familjeve të viktimave në emër të “ndihmës humanitare”.

Vendimi i sotëm mbylli mundësinë ligjore të ankesave të mëtejshme. Vitin e kaluar, Gjykata Kushtetuese gjermane refuzoi një kërkesë nga të afërmit për pagimin e dëmeve të mëdha.

Natën e 3-4 shtatorit 2009, talebanët rrëmbyen dy depozita karburanti pranë bazës ushtarake gjermane në Kunduz, pas së cilës koloneli Bundeswehr Georg Klein, nga frika se talebanët mund të përdorin tanket për të sulmuar fortesën e Bundeswehr-it, kërkoi një sulm ajror nga ushtria amerikane.

Tanket u shkatërruan gjatë sulmit nga aeroplanët amerikanë, por dhe shumë civilë që ishin afër u vranë gjithashtu. Organizatat humanitare flasim për më shumë se 100 viktima të sulmit, shifrat zyrtare tregojnë 91 të vdekur.

Sulmi në Kunduz provokoi reagime dhe konflikte të shumta në Gjermani, por edhe brenda NATO-s.

Në mes të mosmarrëveshjes për korrektësinë e vendimit të kolonelit gjerman, politikani kristiandemokrat Franz-Josef Jung, i cili ishte duke vepruar Ministër i Mbrojtjes në kohën e sulmit, dha dorëheqjen.

Ai u akuzua nga opozita për fshehjen e së vërtetës për sulmin.

Autoritetet gjermane folën për “rreth 50 talibanë të vrarë” pas sulmit, për të mos përmendur viktima civile.