Kryetari i Komitetit Ushtarak të NATO-s, Marshall Stuart Peach, tha se Aleanca u përball drejtpërdrejt me përpjekjet e sulmeve hibride ruse, kjo është arsyeja pse ata vendosën të dërgojnë një ekip për të luftuar kërcënimet hibride.

Në një takim të Komitetit Ushtarak të NATO-s, i cili përfundoi të enjten në Bruksel, ai tha se, për të kundërshtuar veprime të tilla ruse, Aleanca punësoi ekipin e parë anti-hibride të NATO-s në Mal të Zi, shkruajnë mediat e Podgoricës.

“Ekipi i parë i ndihmës anti-hibride të NATO-s është vendosur në vendin tonë aleat, Malin e Zi, për të ndihmuar në forcimin e aftësive të vendit dhe për të shmangur sfidat hibride”, tha Peach.

Ai tha se shpenzimet e mbrojtjes vazhdojnë të rriten.

“Shifrat e NATO-s tregojnë rritje prej 4.6 përqind në vitin 2019. Ky është viti i pestë i një rritje të tillë me radhë. Deri në fund të këtij viti, Aleatët do të investojnë më shumë se 130 miliardë dollarë,” tha Peach, duke shtuar se ata presin deri në vitin 2024 që kjo shumë të shkonte në 400 miliardë dollarë.

Gjenerali amerikan Mark Milley, oficeri i lartë ushtarak dhe këshilltari kryesor ushtarak i Presidentit, i Sekretarit të Mbrojtjes dhe i Këshilli i Sigurisë Kombëtare të SHBA, tha se “ka qenë e qartë për një kohë të gjatë që Rusia dëshiron të ndajë NATO-n dhe ta bëjë atë më të dobët nëse jo për të shkatërruar”.

“Do të ishte në dobi të tyre. Do të ishte e dëmshme për Evropën dhe Shtetet e Bashkuara nëse NATO-ja dëmtohet”, tha Milley.

Ministria e Mbrojtjes e Malit të Zi kohët e fundit tha se ekipi i parë i ndihmës anti-hibride të NATO-s ishte në Mal të Zi nga 21 deri më 27 nëntor të vitit të kaluar, dhe zgjedhjet e ardhshme parlamentare, thonë ata, janë arsyeja kryesore për angazhimin e ekipit të NATO-s.

Ministri i Jashtëm Srdjan Darmanoviç pretendon se elementë të shumtë të luftës hibride janë njohur në fushatën e orkestruar kundër Malit të Zi.

Duke kujtuar ngjarjet gjatë zgjedhjeve parlamentare të Malit të Zi në 2016, d.m.th., atëherë u tentua një grusht shteti kundër autoriteteve zyrtare malazeze, tha ai në një takim të premten me ambasadorët e vendeve anëtare të BE dhe NATO në Podgoricë.

“Mali i Zi është i vetëdijshëm për këto kërcënime hibride dhe, si një anëtar i NATO-s, është i detyruar t’i kundërvihet”, tha Darmanoviç, i cili bëri thirrje për bashkëpunim me Bashkimin Evropian dhe NATO-n për të forcuar rezistencën ndaj sfidave të paraqitura nga palët e treta.

Ai e deklaroi këtë duke informuar trupat diplomatike për ngjarjet që pasuan në Mal të Zi pas miratimit të Ligjit për Lirinë e Fesë.