Zelanda të Re filluan një karantinë tre-ditore në Auckland të hënën për vetëm tre raste COVID-19.

Një mbyllje e shpejtë dhe vendimtare për ta kthyer jetën në normalitet sa më shpejt të jetë e mundur – kjo është strategjia e “zero COVID”, e zbatuar nga Azia dhe Oqeania.

Por a është e realizueshme edhe në Evropë?

Kjo strategji synon të zvogëlojë qarkullimin e koronavirusit në zero në një rajon ose vend me masa të rrepta që futen sa më shpejt që të ndodhë infeksioni.

Kjo është e kombinuar me kontrollin drastik të fokusit (testimi, monitorimi, izolimi).

A është e mundur një strategji në Evropë?

Në të njëjtën kohë, jeta normale mund të vazhdojë në zonat ku nuk ka virus.

Gjithnjë e më shumë ekspertë po avokojnë që një strategji e tillë të zbatohet edhe në Evropë.

“Për vendet që e kanë miratuar atë, përparësia është e trefishtë,” tha epidemiologu zviceran Antoine Flahault.

Këto janë, për shembull, Zelanda e Re, Australia, Kina, Tajvani dhe Vietnami.

“Për sa i përket shëndetit, ata janë kampionët e padiskutueshëm të botës për sa i përket numrit të vogël të vdekjeve për frymë, dhe sa i përket jetës shoqërore, gjërat po shkojnë normalisht. Baret, restorantet, aktivitetet kulturore dhe sportive, shkollat ​​dhe universitetet janë të hapura dhe masat epidemiologjike janë pothuajse inekzistente,” shpjegoi ai.

“Ekonomikisht, Tajvani dhe Kina po regjistrojnë rritje pozitive në prodhimin e brendshëm bruto (PBB)”, shtoi Flahault, drejtori i Institutit të Shëndetit Global në Universitetin e Gjenevës.

Le të mësojmë të bashkëjetojmë me virusin

Ai beson se strategjia “zero COVID” është më e mirë se “strategjia zbutëse” e zbatuar nga shumica e vendeve në Perëndim, e cila, në fakt, i referohet “organizimit të bashkëjetesës me virusin midis dy valëve”.

“Bashkëjetesa me virusin do të thotë – çfarë? Situata aktuale nuk është e pranueshme, është shumë e panjohur në planin afatgjatë,” tha Martin McKee, profesor i shëndetit publik në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër.

“Eshtë më kot të përpiqesh të vendosësh epideminë nën kontroll, valë të reja dhe mbyllje të reja po vijnë vazhdimisht dhe askush nuk mund të planifikojë asgjë; një udhëtim për pushime, një martesë apo një investim në hapjen e një restoranti,” tha ai.

“Dhe sa më shumë që qarkullon virusi, aq më të shpeshta janë mutacionet. Ne nuk mund të vazhdojmë kështu me valën e tretë, të katërt, të pestë, të njëzetë”, tha McKee, i cili është i bindur se “zero COVID” është alternativa e vetme.

Por a mund të transferohet kjo strategji nga një skaj i botës në tjetrën?

“Kjo do të ishte më e vështirë në Evropë,” tha eksperti australian Archie Clements, një epidemiolog në Universitetin Curtin në Perth.

“Aziatikët s’janë më të bindur se të tjerët”

“Ka disa arsye për këtë. Ka lëvizshmëri më të madhe, dendësi më të lartë të popullsisë urbane, varësi të ekonomisë evropiane nga udhëtimet ndërkufitare dhe fakti që Evropa është një destinacion i rëndësishëm i udhëtimit”, tha ai.

“Në Australi dhe Zelandën e Re, ne kemi përparësi natyrore, të cilat nuk mund të kopjohen diku tjetër, veçanërisht izolimin tonë dhe mungesën e kufijve tokësorë,” tha ai.

Por argumente të tilla nuk janë bindëse për ithtarët evropianë të “zero COVID-it”.

“Kur Mbretëria e Bashkuar ka një normë më të lartë vdekshmërie sesa Gjermania, Zvicra ose Franca, atëherë ne nuk po themi se kjo është për shkak se ata janë një ishull,” tha Flahault, duke pranuar se strategjia do të nënkuptojë kontrollet kufitare në zonën Shengen.

Ai hedh poshtë një teori tjetër, atë sipas së cilës aziatikët janë më të bindur në respektimin e masave shumë të rrepta sesa evropianët.

“Eshtë një pamje e bukur imperialiste,” shtoi ai.

Mos përsërit gabimet e së kaluarës

Pavarësisht nëse strategjia “zero COVID” mund të miratohet në Evropë, Clements beson se është tepër vonë për këtë, sepse virusi dhe variantet e tij janë përhapur shumë.

“Evropa humbi mundësinë për të miratuar një strategji ‘zero COVID” në fund të mbylljes së parë dhe preferoi të përfitonte nga vera për të lejuar që virusi të qarkullonte,” tha ai.

Ai mbron atë që “demokracitë evropiane duhet të hapin një debat të mirëfilltë për të shmangur përsëritjen e gabimeve të së kaluarës”.

 “Më shumë vende do të përjetojnë një tërheqje të konsiderueshme të epidemisë brenda pak javësh dhe do të duhet t’i bëjnë vetes këtë pyetje,” përfundoi Clements.