Home SHENDETI Studimi/ A mund të infektoheni dy herë me variantin Omicron?

Studimi/ A mund të infektoheni dy herë me variantin Omicron?

0
Studimi/ A mund të infektoheni dy herë me variantin Omicron?

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Është viti i tretë i pandemisë dhe po përballemi me një rritje masive të rasteve për shkak të rritjes së shpejtë të variantit shumë infektiv Omicron. Por sa gjasa ka që të riinfektoheni me COVID-19 gjatë valës Omicron dhe a mund ta merrni Omicron dy herë? Ja çfarë dinë mjekët deri më tani.

Çfarë është saktësisht një riinfektim?

Riinfektim do të thotë që keni qenë sëmurë një herë, jeni shëruar nga sëmundja dhe më vonë keni përsëri të njëjtën sëmundje, shpjegon Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). CDC shpjegon gjithashtu se disa riinfeksione COVID-19 “priten”, por shkencëtarët ende po përpiqen të mësojnë më shumë rreth riinfektimeve me virusin.

A mund të infektoheni me Omicron pasi keni pasur një variant të mëparshëm të COVID-19?

“Po, është padyshim e mundur,” thotë Thomas Russo, M.D., profesor dhe shef i sëmundjeve infektive në Nju Jork. CDC thotë se njerëzit që janë vaksinuar kundër SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, dhe ata që kanë pasur në të vërtetë virusin kanë një “rrezik të ulët të infeksionit të mëvonshëm” për të paktën gjashtë muaj. Do të thotë, duhet të mbrohesh për gjashtë muaj pasi të kesh COVID-19. Megjithatë, përtej kësaj, është e vështirë të thuhet. Ka shumë ndryshime nga personi në person dhe përgjigja imune individuale luan rol kryesor, thotë William Schaffner, MD. specialist i sëmundjeve infektive dhe profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Vanderbilt.

“Ne kemi pasur një numër infeksionesh të dyta të dokumentuara me COVID,” thotë Dr. Schaffner. “Të dhënat në lidhje me Omicron në mënyrë specifike sapo po dalin, por nuk ka asnjë arsye për të menduar se Omicron në këtë drejtim është ndryshe nga variantet e mëparshme.”

“Ashtu siç kemi parë gjatë rrjedhës së pandemisë, një infeksion nuk mbron domosdoshmërisht nga një infeksion i mëtejshëm,” shton ai. Omicron gjithashtu ka një numër të madh mutacionesh, duke përfshirë të paktën 34 në proteinën e tij. Ashtu si me infeksionet e tjera, ndonjëherë imuniteti mund të mbytet nëse ekspozimi është shumë intensiv”, shprehet Dr. Schaffner.

Në fakt, hulumtimi i fundit nga Imperial College London zbuloi se rreziku i riinfektimit me Omicron është 5.4 herë më i lartë se sa ishte me Delta, lloji i mëparshëm dominues i COVID-19. Studiuesit zbuluan në mënyrë specifike se mbrojtja kundër riinfeksionit nga Omicron nga një infeksion i kaluar COVID-19 mund të jetë deri në 19%. “Një nga karakteristikat kryesore të Omicron është se është shumë më rezistent ndaj imunitetit, qoftë i shkaktuar nga vaksina apo i shkaktuar nga infeksioni i mëparshëm,” thotë Dr. Russo.

A mund të infektoheni dy herë me Omicron?

“Po, mund të merrni Omicron dy herë,” thotë Stanley Weiss, M.D., profesor në Shkollën Mjekësore Rutgers New Jersey dhe Departamentin e Epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik. Ai citon një leksion të fundit që mori pjesë nga një virolog në Afrikën e Jugut, ku u shfaq për herë të parë Omicron, i cili tha se mjekët në vend kishin parë disa njerëz që kishin riinfeksione të Omicron. “Omicron është shumë ngjitës dhe duket se nuk shkakton imunitet mbrojtës,” thotë Dr. Weiss. Saktësisht se sa i zakonshëm është riinfeksioni Omicron mbetet për t’u parë, duke pasur parasysh se ky është ende një variant mjaft i ri COVID-19, thotë Dr. Russo. “Nëse keni pasur një infeksion të lehtë, nuk keni marrë një përgjigje shumë të mirë imune dhe ekspozoheni përsëri me një dozë të madhe të virusit, është padyshim e mundur,” thotë ai. Koha ka të ngjarë të jetë gjithashtu një faktor i madh, thotë Dr. Blaser. “Sa më i gjatë të jetë intervali nga infeksioni i fundit, aq më pak mbrojtje keni nga ai infeksion,” thotë ai. /Prevention

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë