Home SHENDETI Studimi: Kush ka imunitet natyral ndaj gripeve të zakonshëm është i mbrojtur dhe ndaj COVID 19

Studimi: Kush ka imunitet natyral ndaj gripeve të zakonshëm është i mbrojtur dhe ndaj COVID 19

0
Studimi: Kush ka imunitet natyral ndaj gripeve të zakonshëm është i mbrojtur dhe ndaj COVID 19

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një lloj “mbrojtjeje” kundër infeksionit Covid-19 duket se gëzojnë ata që kanë një mbrojtje natyrale kundër të ftohtit të zakonshëm, thonë studiuesit në Imperial College London, por nxitojnë të theksojnë se gjetja e tyre nuk duhet të keqinterpretohet dhe të merret parasysh nga askush se nëse je imun ndaj një gripi të zakonshëm mund të jesh dhe ndaj Covid-19.

Në fund të fundit, ky është një studim i vogël që u bë në vitin 2020, në fillim të pandemisë dhe u botua në revistën shkencore Nature Communications, duke verifikuar doktrinën e mëkatit antigjenik “paraardhës”, e cila është studiuar edhe në rastin e gripit sezonal.

Çfarë mbështesin studiuesit britanikë

Ekipi hulumtues i Kolegjit Imperial u fokusua në 52 njerëz që jetonin me dikë që kishte kontraktuar infeksionin Covid-19.

Ata që kishin një “magazinë” të qelizave specifike të sistemit imunitar pas një ftohjeje të zakonshme dukeshin më pak të prirur për të zhvilluar Covid-19. Kështu që ekspertët donin t’i përgjigjen pyetjes pse disa njerëz infektohen me Covid-19 pas kontaktit me dikë që tashmë është i sëmurë, ndërsa të tjerët jo.

Covid-19 dihet se shkaktohet nga koronavirusi SARS-CoV-2, dhe ftohjet e zakonshme shkaktohen gjithashtu nga koronaviruse të tjerë. Është e arsyeshme që shkencëtarët të pyesin nëse imuniteti ndaj një koronavirusi mund të ndihmojë gjithashtu në mbrojtjen kundër një koronavirusi tjetër.

Pra, ata u fokusuan në qelizat T të sistemit imunitar, të cilat luajnë një rol kyç në mbrojtjen e trupit ndaj mikroorganizmave patogjenë.

Disa qeliza T vrasin të gjitha qelizat që janë infektuar me një virus, siç është ai që shkakton ftohjen e zakonshme. Kur një person shërohet nga ftohja e zakonshme, në trup krijohet një furnizim me qeliza T si një “kujtesë” e infeksionit, të cilët janë të gatshëm në çdo kohë për të ndërtuar një linjë mbrojtjeje në rast të një sulmi të ri nga virus.

Në rastin e studimit britanik të kryer në shtator 2020, 52 persona nuk ishin vaksinuar, nuk kishte asnjë vaksinë kundër Covid-19 në atë kohë dhe jetonin me njerëz që ishin diagnostikuar pozitivisht me koronavirus.

Gjysma e tyre përfundimisht u mbërthyen dhe u sëmurën nga Covid-19 gjatë 28 ditëve që ishin nën mbikëqyrjen mjekësore dhe gjysma tjetër jo. Një e treta e atyre që nuk e morën këtë sëmundje kishin nivele të larta të qelizave T të kujtesës në gjakun e tyre. Këto mund të kenë qenë rezultat i një infeksioni të fundit me një tjetër koronavirus që infekton njerëzit, ndoshta ftohjen e zakonshme, dhe kështu përfitimin e tyre mbrojtës.

Megjithatë, studiuesit janë të shpejtë për të vënë në dukje se studimi nuk duhet të keqinterpretohet dhe se nëse keni kapur një virus të zakonshëm mund të mbrohet edhe nga Covid-19, pasi koronaviruset shkaktojnë vetëm 10-15% të ftohjeve të zakonshme. E vetmja linjë e besueshme e mbrojtjes kundër Covid-19 është vaksinimi.

Cili është mëkati “origjinal” antigjenik i koronaviruseve

Studimi britanik verifikon doktrinën e “mëkatit antigjenik” stërgjyshëror, në të cilin ai përmend Thomas Francis të vitit 1960 që përshkruan se çfarë mund të ndodhë kur një mikrob i lidhur, por jo identik, infekton trupin.

Siç kujtojnë profesorët e Shkollës së tij Mjekësore të Universitetit Kombëtar dhe Kapodistrian të Athinës (EKPA), Gikas Majorkinis dhe Thanos Dimopoulos (Rektor i EKPA), pas një infeksioni sistemi imunitar krijon “memorie” kundër mikrobit që has në qelizat e kujtesës, në mënyrë që në “takimin” e radhës të jetë gati të përballet me mikrobin më shpejt dhe me efikasitet.

Duhet theksuar se vaksinat përfitojnë nga kjo veti, duke krijuar një “kujtesë” në sistemin imunitar, në mënyrë që kur trupi të jetë i infektuar të mund të luftojë mikrobin më shpejt dhe me efektivitet.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë